După ce în luna mai, Ministerul Transporturilor a promis că Gara Brașov va fi reparată, recent, muncitorii s-au apucat de treabă, lucrând în primul rând la refacerea hidroizolației acoperișului, dar și la zugrăvelile exterioare.
Mihaela Mariș a lansat încă din luna decembrie a anului trecut o petiție online în vederea cosmetizării Gării și a transmis și un memoriu Ministerului Transportului pentru „a-i cere socoteală”, iar în luna mai, oficialii companiei au transmis un răspuns în care au precizat că Gara Braşov este prevăzută în Programul anual de achiziţii publice, în vederea executării unor lucrări de reparaţii şi întreţinere la clădirea staţiei, dar și şi tunelul pietonal. Lucrarea este în valoare de 1.596.266,72 lei fără TVA.
CFR nu mai abordează deocamdată alte „subiecte”
După ce au transmis această scrisoare, cei de la Transporturi pare că au dispărut în ceață, evitând discuțiile cu grupul de inițiativă care au inițiat acest demers de schimbare a aspectului Gării. „Ar fi trebuit să ne mai întâlnim pentru a discuta și despre alte aspecte, cum ar fi problema oamenilor străzii, care este de altfel una dintre cele mai spinoase. Noi am făcut un plan de intervenție cu studenții de la Universitatea Transilvania în acest sens, respectiv instituirea unui regim de pază, astfel ca să intre doar persoanele care au bilet în gară sau punerea la dispoziție a unui asistent social pentru aceste persoane fără adăpost. Din păcate, cei de la CFR și Ministerul Transporturilor nu mai vor să colaboreze, fiindcă am cerut de o lună și jumătate la Regionala Brașov planul arhitectural al Gării, fiindcă altfel nici un arhitect nu poate face nimic”, a explicat Mihaela Mariș.
Voluntarii formaseră și o echipă de lucru compusă din arhitecţi, ingineri, designeri sau chiar specialişti în energii regenerabile, care să alcătuiască o propunere de proiect pentru reamenajarea gării, în cazul în care va exista o iniţiativă manifestă din partea Ministerului Transporturilor pentru reabilitare, însă aceștia nu pot lucra fără planul actual al clădirii. Mihaela Mariș a precizat că în cazul în care nu va primi în continuare răspunsuri, se va organiza chiar și un protest la Gară. Una dintre cele mai mari probleme din Gară este cea a pazei, ținând cont de „fauna pestriță” ce s-a aciuat în zonă.
Totodată, și reprezentanții Primăriei Brașov au precizat că vor reveni la Ministerul Transporturilor cu solicitarea în vederea administrării clădirii Gării de către municipalitate. „O să avem o discuție cu acest grup de inițiativă și în ceea ce privește amenajarea spațiului exterior de lângă Gară, care este în proprietatea municipalității, astfel ca să armonizăm ideile noastre cu ale lor”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
Un comentariu
Ce bucurie: magarii de la Bucuresti au gasit un motiv sa mai sifoneze niste bani publici.
Ati trecut prin pasajul pietonal din gara recent renovat? O mizerie sinistra: o lavabila trantita peste peretii crapati, scorojiti, gauriti si un lac dat peste granitul (sau ce o fi) de pe pereti. Arata aproximativ la fel ca inainte de renovare: crapaturi, gauri,fire atarnate, bucati lipsa de granit, cateva neoane functionale si un lac care arata ca si cum cineva a urinat pe pereti. urat, ieftin, de mantuiala. Traiasca conducerea si „oamenii de afaceri” de la Bucale. Ptiu!!!