Proiectul „Assistant Buildings addition to Retrofit, Adapt, Cure And Develop the Actual Buildings up to zeRo energy, Activating a market for deep renovation” (ABRACADABRA) le dă posibilitatea autorităților locale să identifice soluții tehnice pentru reabilitarea construcțiilor în vederea reducerii consumului de energie.
Brașovul este singurul din România care a fost inclus programul ABRACADABRA (Assistant Buildings addition to Retrofit, Adapt, Cure And Develop the Actual Buildings up to zeRo energy, Activating a market for deep renovation) alături de alte orașe din 11 state și va pregăti documentațiile tehnice privind reabilitarea totală a două blocuri de locuințe, respectiv unul situat pe Calea București nr. 82 A, iar celălalt pe Strada Lânii nr. 42 (bloc social al Primăriei). Proiectul a demarat în luna ianuarie 2016 și urmează a fi finalizat în 36 de luni. Astfel că peste aproximativ trei ani, specialiștii Primăriei Brașov sau asociațiile de proprietari vor avea la dispoziție o procedură privind eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe, astfel încât aceste imobile să se încadreze în conceptul „consum de energie aproape de zero”.
Proiectul vizează și consolidarea clădirii, dar și posibilitatea de extindere
„Pentru implementarea acestui proiect, s-a desfășurat recent la Brașov o primă întâlnire la nivel național, la care au participat inclusiv reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care derulează proiecte privind eficientizarea energetică a clădirilor. „Brașovul este singurul oraș din România implicat în acest proiect. Vor fi realizate documentațiile pentru reabilitarea totală a două blocuri din oraș, dar vor fi stabilite și posibilitățile de finanțare a lucrărilor. Realizarea documentației tehnice nu se va referi doar la izolarea termică, ci va stabili și dacă este nevoie de reparații la structura de rezistență. De asemenea, va fi analizată și posibilitate extinderii imobilelor. Prin implicarea în acest proiect, Brașovul se va ralia politicilor europene în domeniu. Proiectul cuprinde cinci pachete de activități, iar noi vom beneficia de un set de instrumente de lucru, politici și recomandări privind realizarea clădirilor cu un consum redus de energie”, a declarat Durbacă.
Iniţiativa implicării Brașovului în acest proiect aparține asociației de proprietari Calea Bucureşti, care în anul 2014 a demarat discuţiile cu Universitatea Bologna în vederea aplicării pentru finanţare nerambursabilă în cadrul acestui proiect.
Municipiul Braşov este partener în implementarea proiectului ABRACADABRA, într-un consorţiu intemaţional de 18 parteneri. Valoarea estimată a proiectului este de 1.993.168 EURO, din care valoarea grantului pentru Municipiul Braşov este 24.075 Euro.