Reprezentanții autorităților locale din județul Covasna au venit la Brașov pentru a detalia viitoarea colaborare cu Consiliul Județean și Primăria Brașov în vederea finalizării proiectului aeroportului.
Atât Consiliul Local Sfântu Gheorghe, cât și Consiliul Județean Covasna au votat cu unanimitate de voturi acordul de principiu în vederea asocierii cu autoritățile brașovene pentru finalizarea lucrărilor de la Aeroportul Ghimbav.
Primarul Brașovului, George Scripcaru, a subliniat faptul că între cele două județe trebuie să existe o colaborare pentru inițierea unor proiecte comiune ce vizează dezvoltarea. „Plecând de la acest proiect comun, aeroportul, cred că trebuie să vedem care sunt lucurile care vor iniția și alte colaborări în vederea generării unor proiecte de dezolvare. Să trecem de la faza de bune intenții și să vedem ce avem de făcut concret în acest sens și să identificăm și alte proiecte. Acelașit tip colaborare poate exista și cu Prahova și cu alte zone vecine”, a explicat primarul Brașovului.
Consens politic și etnic în Covasna pentru aeroport
În ședința de joia trecută a Consiliului Local, primarul George Scripcaru a precizat faptul că autoritățile covăsnene sunt dispuse să investească 6 milioane de euro în continuarea proiectului aeroportului, iar astăzi la Brașov au venit pentru a transmite public intențiile, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, și președintele CJ Covasna, Tamas Sandor. „Există din nefericire puțin proiecte în jurul cărora se poate obține un consens. Unul dintre acestea, la nivel regional, care a întrunit consens politic și etnic la Covasna este proiectul aeroportului de la Ghimbav. Tocmai de aceea am decis să contribuim la finalizarea acestui proiect. Decizia este să alocăm din partea municipiului Sfântu Gheorghe până la 3 milioane de euro, dar suma va fi alocată pentru încheierea proiectului. Adică de la 90% la 100% vrem să finanțăm, nu de la 60 la 70%. Condiția noastră de a intra în această asociere este ca din sumele venite de la Covasna să se finalizeze efetiv aeroportul și să fie pus în funcțiune.
Apropierea de municipiul Brașov a însemant de multe ori dezavantaje, cel puțin din punct de vedere economic. Din acest aeroport avem cu toții de câștigat și a cărui realizare depinde de noi. Avem și alte interese comune, cum ar fi autostrăzile spre Comarnic, Brașov și Mureș, dar acestea nu depinde doar de autoritățile locale”, a explicat Antal Arpat. Acesta a precizat că atâta timp cât vor exista beneficii din acest aeroport și pentru județul Covasna, autoritățile din județul vecin vor contoinua să acorde un sprijin, ținând cont că în primii ani de funcționare va fi necesară o subvenționare a acestui obiectiv.
Drumul expres dintre cele două județe, o altă urgență
Totodată, președintele CJ Covasna a subliniat faptul că partea de 3 milioane de euro pe care este dispusă să o aloce forul județean vecin pentru aceste obiectiv de investiție, este deja prevăzută în buget.
„Avem soluții ca să fim alături și să finalizăm acest proeict comun. La nivelul CJ Covasna e decizie unanimă și a fost dat un vot de principiu de a încheia acest acord de participare la aeroport. Avem bani în buget, și am găsit și soluțiile juridice pentru această asociere. Din partea județului Covasna sunt 3 milioane de euro de la municipiul Sfântu Gheorghe și alte 3 milioane de euro de la CJ Covasna, dar asta în condițiile în care se va finaliz acest proiect, în două sau tranșe, în trei ani putem finaliza. Argumentele de ce să investim, sunt arhicunoscute, și noi și populația susținem 100% acest proiect regional”, a piunctat Tamas Sandor. Județul Covasna mai colaborează cu Brașovul și în ceea ce privește câteva proiecte de infrastructură rutieră, respectiv reabilitarea drumurilor județene care fac legătura între cele două județe cu fonduri nerambursabile pe POR 2014 – 2020. Totodată, un alt proiect comun este amenajarea unui drum expres între Sfântu Gheorghe și Brașov. „Este un proiect în completarea aeroportului, fiindcă este vital să ajungem cât mia rapid la aeroport. Am măsurat și timpul în care se ajunge acum de la Sfântu Gheorghe la Ghimbav și se ajunge în 30 de minute. Ajungem mai rapid oricum decât cei din București la aeroportul lor”, a punctat președintele CJ Covasna.
Urmează ca zilele viitoare, la nivelul consiliilor județene să existe o discuție pentru a parcurge anumite detalii de ordin procedural în vederea asocierii.
Un comentariu
Bun articolul dar din pacate foarte multe greseli de ortografie! Ar trebui corectate…