Primăria Brașov va întocmi studiile de fezabilitate pentru construcția a două noi creșe în municipiu, în două zone care s-au dezvoltat foarte mult din punct de vedere imobiliar în ultimii ani, astfel că și numărul de cereri pentru un loc în creșă a crescut semnificativ. În prezent, Serviciul de Administrare Creșe nu poate onora aproximativ 240 de cereri, ținând cont că în cele opt creșe sunt disponibile numai 805 locuri.
„În următoarea ședință de Consiliu Local voi propune aprobarea a două sudii de fezabilitate pentru construirea a două creșe în zonele în care dezvoltarea imobiliară este foarte mare: Bartolomeu și Tractorul, deoarece avem foarte multe cereri din această zonă, iar creșele din apropiere nu pot asigura locurile necesare”, a explicat primarul George Scripcaru.
Aceste zone sunt deservite de trei creșe, respectiv Creșa nr. 5 de pe strada Tudor Vladimirescu, care are 100 de locuri și cu greu face față cererilor de la brașovenii care locuiesc în vechiul cartier, Creșa de la Piața Dacia, care are doar 75 de locuri, și de cea mai nouă creșă din oraș, cea de pe strada Carierei, care are o ofertă mai generoasă, de 150 de locuri.
Primele creșe independente energetic
Municipalitate a identificat două terenuri în vederea amenajării noilor unități, însă întâi de toate acestea ar trebui dezemembrate, însă poartă discuții și cu dezvoltatorii imobiliari pentru a pune la dispoziție terenuri sau spații în vederea amenajării noilor creșe. De asemenea, municipalitatea vrea ca cele două noi creșe să fie primele proiecte în domeniu care să fie independente energetic. „Vor reprezenta un proiect pilot pentru unitățile de învățământ în vederea creării de sisteme de producere a energiei și de reducere a consumurilor, astfel încât să consume cât mai puțină energie”, a subliniat primarul Brașovului. Noile creșe ar urma să aibă cel puțin câte 100 de locuri.
În ultimii şase ani, municipalitatea a construit trei creşe noi şi a reabilitat complet alte două grădiniţe, fondurile folosite fiind din bugetul local, cu excepţia creşei din Noua, care funcţionează împreună cu o grădiniţă şi la finanţarea căreia a participat şi Ministerul Educaţiei.