Prin conţinutul bogat şi complex strugurii şi mustul, iar mai târziu vinul, pot contribui direct sau indirect la prevenirea şi vindecarea unor boli.
Ce înseamnă un consum moderat?
3-4 unități de alcool pe zi pentru bărbaţi și 1-2 unități de alcool pe zi pentru femei. Altfel spus, aproximativ tot atâtea pahare de vin pe zi. Circa 5-6 zile pe săptămână pentru barbații-norocoși, în timp ce pentru femei situația este un pic mai delicată, prin prisma metabolizării mai particulare a alcoolului, respectiv a efectului estrogen-like al acestuia. De observat însă că este destul de dificil să apreciezi doar efectul vinului: în principiu majoritatea persoanelor nu consumă exclusiv vin. De aceea concluziile referitoare la beneficii sunt relaționate în marea majoritatea a studiilor cu alcoolul și nu cu vinul, chiar dacă datele indirecte tind să-l favorizeze pe acesta din urmă.
Să observăm faptul că vinul alb este și un ușor diuretic – de aici un pseudoefect de slăbire – respectiv că orice aport de alcool înseamnă și un aport energetic implicit. Nu în ultimul rând, vinul este adesea asociat cu mâncarea. Din toate aceste motive o cură de slăbire bazată pe vin – fie el și alb – poate fi eficientă doar în măsura în care uiți să mănânci.
Vinul este recomandat într-o multitudine de afecțiuni încă din antichitate și oricât de hilară ar părea sumedenia de recomandări (spre exemplu șampania în pneumonie: spuneți sincer, nu vă vine să tușiți? așa, măcar de un pahar, două?), nu putem exclude cu desăvârșire efectele sale benefice multiple. Personal sunt convinsă că marea lor majoritate vor fi confirmate în viitor.
Doar un vin corect făcut ne ajută
Este clar că în bună parte efectele vinului și ale celui roșu în special, datorită componentelor antioxidante aflate în cantitate mult mai mare decât în vinul alb (nu întâmplător: sursa acestora este cu precădere pielița bobului de strugure, semințele, ciorchinele, mai puțin pulpa, iar metodele de obținere a vinului roșu sunt legate esențial de aceste surse, cu accentuare pe pieliță) se manifestă prin contracararea acestor radicali liberi, stăpâniţi de o dorință implacabilă de acuplare cu oxigenul.
Vinul, în general, fie el adorabil gustativ sau nu la modă sau desuet, bine marketat sau mai anonim decât Cenușăreasa, dacă este corect făcut, adică VIN, ne ajută la fel de mult. Altfel spus, nu întotdeauna soțiile adevărate au fețe și siluete hollywood-iene.
Depinde și ce înțelegem printr-un vin bun: bun la gust, la nas sau la ochi? Sau bun la sănătate? În plus, cât de educate ne sunt simțurile? Și care ne sunt gusturile? Caracterul de „bun” sau „rău” din punct de vedere medical ține doar de păstrarea acelei linii nobile care garantează originea vinului. Consumat echilibrat, rațional și constant, vinul are efecte benefice în bolile coronariene. Studii foarte interesante arată că întreruperea consumului moderat și echilibrat de alcool după infarctul miocardic acut poate duce la agravarea evoluției acestor pacienți și la creșterea mortalității de peste 4 ori dacă pacientul renunță ulterior la consumul echilibrat preexistent! Are efecte benefice și în bolile cerebrovasculare, reducerea incidenței accidentelor cerebrale ischemice, dar favorizarea celor hemoragice, precum și în ameliorarea evoluției arteriopatiilor periferice. Nu în ultimul rând, boli metabolice serioase, ca diabetul zaharat, pot beneficia de consumul echilibrat de vin, subliniază Sorin Micu, medic primar cardiolog.
Citește mai mult în pe Forward Brașov, prima revistă de business din Brașov