Brașovul continuă să aibă o problemă în ceea ce privește managementul deșeurilor, având în vedere că în conformitate cu monitorizările oficiale la rampele autorizate din județ s-au depus doar 48.827,63 tone de gunoi, anul trecut. „O problemă, este că multe unități teritorial administrative nu au contract cu depozitul ecologic de la Brașov. Totuși, am înțeles că orașul Victoria duce deșeurile la Sibiu, iar cei de la Bunești la Sighișoara. Sunt însă în jur de 20 de localități care nu au contracte, unele de depozitare, iar câteva situații nu sunt semnate nici măcar contracte de salubrizare, cum este cazul localităților Dumbrăvița, Șoarș sau Racoș”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov Adrian Gabor care a avut recent o întâlnire al cărei scop a fost analizarea porblemelor de la acest capitol din județ, la care au participat toți operatorii de salubritate din județul Brașov, prefectul județului, Ciprian Băncilă, reprezentanții administrației județene, care răspund de partea de management al deșeurilor, ai Agenției pentru Protecția Mediului precum și ai Gărzii de Mediu.
Conturarea unui plan real de management al deșeurilor
La această întâlnire s-a decis ca până în data de 6 iunie operatorii de salubrizare și primăriile să transmită administrației județene toate rezultatele pe ultimii trei ani, referitoare la colectarea și depozitarea deșeurilor. „Aceste date vor sta la baza unui plan de management al deșeurilor, dar unul real. Noi avem câteva situații în Consiliul Județean, dar întotdeauna ei au scăzut cantitățile raportate, ca să nu fie prinși că au depozitat pe unde au apucat, cum s-a întâmplat și la Făgăraș. Nu mai putem merge cu depozitele care sunt acum și care trebuiau închise. Ba mai mult, am înțeles că unele dintre ele au fost și raportate că ar fi deja închise. Noi trebuie să fim realiști, să facem un plan de bătaie cu închiderea acestor rampe, dar nu la sumele acelea astronomice. Se pot face astfel de lucrări și cu mai puțini bani, cum s-a întâmplat atunci când a fost închis depozitul de cenușă al CET Brașov”, a susținut Gabor. După data de 6 iunie și Garda de Mediu ar urma să treacă la sancțiuni.
Finanțarea europeană nu se poate obține prea ușor
Planul de gestionare a deșeurilor ar urma să stabilească amplasamentele stațiilor de transfer, dar șI locul unde va trebui realizat un nou depozit ecologic, în zona Făgăraș – Rupea. „Noul plan județean de management al deșeurilor va trebui implementat împreună cu primăriile și sper să îl definitivăm în luna iunie. Consiliul Județean nu poate atrage fonduri europene pentru tot județul. Pentru a primi o astfel de finanțare, ar trebui ca la nivelul județului Brașov să existe un singur operator de salubritate”, a punctat vicepreședintele CJ Brașov.