Deja un lanț de retail de biciclete din Marea Britanie este interesat să facă mai multe comenzi
Doi brașoveni, Octavian Richea (29 de ani) și Ciprian Burtan (34 de ani) încearcă să obțină 18.000 de dolari pe platforma de crowdfunding Indiegogo pentru a demara producția de masă a dispozitivului LUMMA – un sistem de lumini de 360 de grade, integrat complet în manșoanele bicicletei. Fiecare dintre cele doua manșoane are o lumina albă cu rol de far, o lumină roșie pentru stop și un laser roșu ce delimitează spațiul pe care îl ocupă bicicleta. „Noi am investit 20.000 de dolari în prototip, iar acum mai avem nevoie de 18.000 de dolari pentru a demara producția de masă”, spune Octavian Richea. Acesta a precizat că deja s-au primit solicitări de la companii de vânzări de biciclete care vor să scoată produsul la comercializare. „Am primit cereri de la Registrul de Biciclete, PlayBike și PinkBike, din Marea Britanie”, mai spune tânărul brașovean.
Ideea celor doi a avenit de la faptul că principala cauză a accidentelor ce implică bicicliști este lipsa vizibilității. „Proiectul încorporează tehnologii ultracompacte de iluminare și ignoră complet designul convențional al luminilor de bicicletă”.
Trei lumini la fiecare capăt al ghidonului
Prototipul LUMMA a fost dezvoltat încă din martie 2015 și a fost trimis pentru testare unor
personalități din lumea ciclismului și prieteni din țări europene. Sistemul de lumini a trecut chiar și cele mai riguroase teste, inclusiv în țări cu legislație strictă precum Danemarca și Norvegia.
LUMMA este un sistem prevăzut cu trei lumini. Luminile albe luminează drumul și marchează de la distanță limitele bicicletei, luminile roșii au scop de a delimita din spate lățimea ghidonului (care reprezintă lățimea maximă a bicicletei și a biciclistului), iar laserele delimitează spațiul ocupat, pentru participanții la trafic aflați aproape de ciclist.
În acest fel, se formează un contur de lumină vizibil din orice unghi. Tehnologia a fost
patentată de cei doi sub numele de Outlight și reprezintă viitorul în materie de siguranță pe bicicletă.
Cu baterii reîncărcabile prin USB
Luminile LUMMA sunt reîncărcabile, grație unui port microUSB. Bateriile de tip LiIon au o
autonomie de aproximativ cinci săptămâni, în condiții de utilizare zilnică. Produsul a ajuns la stadiul final de dezvoltare si va fi lansat săptămâna viitoare printro campanie internațională de crowdfunding. Octavian și Ciprian speră că vor putea începe producția în masă și livrarea în intreaga lume.