Dezvoltarea tehnologică fără precedent din ultimii ani a dus la accelerarea schimbului de informații, la transformarea și îmbunătățirea modalităților de comunicare și a modificat esențial modul de funcționare a companiilor, luând astfel naștere noi modele de business. În strânsă conexiune cu aceste schimbări, dinamica relațiilor de muncă s-a schimbat substanțial, în scopul adaptării sale la cerințele pieței. Acestea sunt principalele concluzii ale evenimentului „Evoluții în domeniul capitalului uman 2016”, organizat vineri de Deloitte împreună cu Reff & Asociații, societatea de avocați reprezentând rețeaua internațională Deloitte Legal, la Hotel Ramada, Brașov.
În cadrul evenimentului, specialiștii Deloitte și avocații Reff & Asociații au abordat teme de actualitate, precum telemunca, mobilitatea salariaților, managementul performanței și oportunitățile de finanțare nerambursabilă.
Schimbările în structurile societății în ansamblul său, dar și în modul de funcționare al întreprinderilor și-au pus amprenta și asupra modelului clasic de organizare a muncii (contract individual de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă și program fix de lucru), care începe să fie abandonat în favoarea unor noi forme de flexibile de muncă, care aduc beneficii atât angajatorului, cât și angajatului.
„Deși nu toate formele flexibile de organizare a muncii, precum telemunca, sunt reglementate expres sau explicit de lege, ele sunt frecvent utilizate în practică. Totuși, absența unui cadru normativ care să fixeze principiile în materie, precum și reguli de urmat în vederea implementării acestor forme flexibile de organizare a muncii, generează numeroase probleme, care, în prezent, nu pot fi soluționate decât la nivelul angajatorilor, prin redactarea riguroasă a clauzelor contractuale”, a spus Gabriela Ilie, Senior Associate Reff & Asociații.
„Flexibilitatea la locul de muncă are mai multe avantaje pentru angajat, dar duce și la eficientizarea costurilor”, a spus Monica Țariuc, Manager servicii fiscale, impozitarea persoanelor fizice, Deloitte România.
„Tot mai mulți angajați sunt interesați de un sistem de muncă flexibil și de avantajele pe care le implică acesta: pachetul salarial devine mai complex și mai adaptat la nevoile pieței, puterea de negociere se transferă de la angajator la angajat, costurile sunt eficientizate și crește satisfacția angajaților. În plus, mobilitatea prezintă și avantaje în natură cu tratament fiscal favorabil: tichete cadou, utilizarea autoturismului în interes personal sau vouchere de vacanță”, a spus Țariuc.
Andreea Gherghina, Human Capital Manager, Management Consulting Deloitte România a spus, la rândul său, că managementul performanței este un subiect de mare interes, care poate face diferența în ceea ce privește implicarea și retenția angajaților-cheie.
„Un sistem de management al performanței care presupune stabilirea unor obiective o singură dată pe an nu mai răspunde nevoilor de business atunci când lucrurile evoluează semnificativ de la o lună la alta. Este extrem de utilă reconsiderarea sistemului de management al performanței prin analizarea elementelor specifice sistemului, atât a celor constitutive, cât și a altor elemente de impact asupra proceselor de Capital Uman”, a spus Gherghina.
Evenimentul de la Brașov se înscrie în seria de evenimente organizate de echipa People Advisory Services (PAS) a Deloitte în sprijinul comunității de afaceri, având drept scop crearea un impact vizibil în societate. PAS este o inițiativă de business care combină competențe complementare în domeniul resurselor umane, capitalizând expertiza Deloitte de consultanță în dezvoltarea capitalului uman, cu consultanța fiscală și juridică.