Situatia Companiei Nationale a Uraniului (CNU) se complica. Anchetele interne ale conducerii companiei, pe langa controlalele mai vechi ale Curtii de Conturi, au scos la iveala un prejudiciu estimat la aproape 90 milioane de euro. Pe langa vanzarea in pierdere, compania a ramas si fara doua fabrici, care au disparut fizic de pe amplasamentul de la Feldioara, judetul Brasov. Conducerea CNU si reprezentantii Ministerului Energiei au depus deja trei plangeri penale care vizeaza, printre altii, fosti ministri si secretari de stat. Printre foștii miniștri ai energiei se numără și Constantin Niță, fostul lider PSD Brașov.
„In anii ‘87-‘88 au fost incepute doua fabrici, de preparare si rafinare, la Feldioara. Desi scriptic aceste doua fabrici apar, in teren ele nu exista fizic. Au disparut doua fabrici. Valoarea insumata a prejudiciului in acest caz este de 47 milioane de dolari”, a declarat pentru WALL-STREET.RO directorul general al CNU, Gelu Agafiel Mărăcineanu.
Mărăcineanu a adaugat ca, dupa ce a preluat conducerea CNU, in februarie 2016, a dispus inceperea unei verificari a activitatii companiei, precum si inventarierea patrimoniului la nivelul anului 2015.
Aceste verificari au condus la descoperirea unor investitii in doua linii de productie incepute si nefinalizate, dar care nu mai exista decat in acte. Compania nu a gasit niciun indiciu ca acele doua fabrici ar fi fost dezmembrate sau vandute.
CNU este singurul producator de uraniu din Romania si din Europa si are o fabrica in functiune, la Feldioara, care a fost deschisa in 1978. O alta unitate a fost deschisa in 1986, tot la Feldioara, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul companiei.
“Nu am gasit documente privind dezmembrarea sau valorificare acelor fabrici, nici contracte de vanzare a utilajelor si echipamentelor de acolo. 90% dintre utilajele de acolo erau montate in hale, deci nu se poate invoca argumentul ca ar fi fost deteriorate de conditiile climaterice. Despre uzura morala nu se poate vorbi, pentru ca utilajele cu care functioneaza acum actuala fabrica a CNU sunt din anii ‘70”, a precizat Mărăcineanu.