Muntele de gunoi din Triaj va fi „anvelopat” cu mai multe straturi de pământ
0Închis în anul 2000, depozitul de deşeuri industriale din Timiş-Triaj, de lângă strada Ciobanului (care deservea fabricile Tractorul, Rulmentul şi Uzina 2) urmează a fi ecologizat şi monitorizat o perioadă.
De regulă, lucrările de închidere a unui depozit presupun „amenajarea” dealului de gunoaie, astfel încât versanţii să nu se prăbuşească. Ulterior, dealul este „îmbrăcat” cu mai multe straturi de pământ, inclusiv cu argilă, scopul fiind să nu mai pătrundă apa în corpul depozitului. Într-un final, pe depozit se plantează iarbă sau arbuşti. După efectuarea acestor lucrări, depozitul este monitorizat timp de mai mulţi ani.
Închiderea depozitelor de deşeuri la care s-a sistat depozitarea este o cerinţă a Uniunii Europene, iar potrivit reprezentanţilor municipalităţii braşovene, Garda de Mediu efectuat patru controale în teren în perioada 2013-2015, solicitând autorităţilor locale, prin impunerea unor măsuri obligatorii, efectuarea demersurilor necesare pentru realizarea acestor lucrări.
Consultanță de 118.000 de lei
De-a lungul anilor, municipalitatea braşoveană a făcut mai multe demersuri privind „închiderea” acestei rampe, iar în anul 2014 a fost aprobat, printr-o hotărâre de consiliu local, chiar şi un studiu de oportunitate. Anul trecut, Primăria a solicitat un punct de vedere Agenţiei pentru Protecţia Mediului prin care a solicitat un punct de vedere referitor la emiterea unui acord de mediu pentru proiectul „Finalizarea lucrărilor de închidere ecologică a depozitului de deşeuri industriale nepericuloase Timiş-Triaj”.
Acum, pentru acest proiect, municipalitatea este în faza elaborării documentaţiilor tehnice. „Am demarat o licitaţie privind realizarea proiectului tehnic şi a studiului de fezabilitate pentru lucrările de închidere a depozitului, iar recent au fost deschise ofertele depuse de cei doi consultanţi care au participat la licitaţie. În momentul de faţă dosarele depuse de aceştia sunt în curs de evaluare, iar după semnarea contractului, firma câştigătoare va trebuie să pregătească documentaţia în 60 de zile. Valoarea estimată acestui contract este de 118.000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.
El a precizat că prin documentaţiile ce vor fi realizate de consultat se vor stabili exact lucrările necesare, dar şi valoarea proiectului. „După ce vom avea aceste proiecte, vom căuta o sursă de finanţare”, a continuat reprezentantul municipalităţii.