Fundaţia Conservation CARPATHIA (FCC) a finalizat proiectul „Reconstrucţia habitatelor forestiere din Valea Dâmboviţei, în suprafeţe cu eroziune severă cauzate de exploatările forestiere necorepunzătoare”. Proiectul a fost finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, iar valoarea finanţării nerambursabile este de 122.279 Euro.
Cele mai importante rezultate sunt refacerea a 9,5 km de şanţuri de eroziune, plantarea a peste 16.600 de puieţi forestieri (fag, paltin, scorus si molid), pe aproximativ 5 ha şi stabilizarea a circa 100 de hectare de habitat forestier. De menţionat sunt şi cele 500 de manuale editate privind controlul eroziunii în ariile naturale protejate pe care le vom distribui celor interesati.
Asociația de Vânătoare Piatra Craiului Făgăraș Conservation (AVPCFC), prin proiectul „Ecoturism și conservarea biodiversității într-un fond cinegetic, pentru dezvoltare sustenabilă prin programe de observare a faunei sălbatice”, doreste sa aduca vizitatori atât români, cât și străini in zona Rucar, pentru a se bucura de privilegiul de a avea activitati în mijlocul naturii. Acest program este o alternativă bazată pe conservare, la gestionarea clasică a fondului cinegetic. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, iar valoarea finanţării nerambursabile este de 143.042 Euro.
Propunerile de excursii vin să aducă în zonă o completare binevenită pentru programele pensiunilor turistice. Orice familie sau grup care rezervă cazarea la o pensiune din zona Rucăr-Câmpulung poate fi îndrumată, în colaborarea pe care ne-o dorim cu pensiunile și alți operatori de turism, sa faca o excursie cu ghid, în natură.
Observatoarele construite pentru vizitatori în zone sălbatice au geamuri largi pentru ca aceștia să poată folosi aparatele foto din plin, sa se bucure de priveliste si de liniste. In cadrul proiectului au fost instruiți 15 ghizi locali, pe observarea faunei și florei, a fost realizat un studiu privind potențialul ecoturistic al programelor de observare faună, s-au achiziționat echipamente necesare desfașurării programelor și au fost realizate sesiuni foto.
O serie de programe pentru vizite pe sezoane și alte detalii a excursiilor în natură, se vor regăsi în curând pe site-ul www.carpathia.org, unde se vor putea face rezervări. Pliantele și posterele programului vor fi distribuite invitatilor, precum si operatorilor de turism din zonă.
Fundatia Conservation CARPATHIA (FCC) a fost fondata in 2009, de catre 12 filantropi si conservationisti cu scopul de a opri taierile ilegale de padure, precum si pentru a conserva o suprafata mare a padurilor din Carpati, sub forma unei zone complet protejate, pentru generatiile viitoare. Acest lucru se face prin cumpararea terenurilor si cesionarea drepturilor de vanatoare, pentru protectia completa a tuturor elementelor naturale, din bani privati si publici. Intentia este ca, in cele din urma, proprietatea terenurilor noastre sa se intoarca in domeniul public, in regim de protectie permanenta sub forma unui parc national.