Brașovenii care au venituri modeste și au copiii la grădiniță mai au timp doar până vineri să depună cererea pentru a beneficia de tichetele în valoare de 50 lei, lunar. Alocarea acestor tichete vine în sprijinul încurajării prezenței la grădiniță a copiilor care provin din familii defavorizate, iar stimulentul se acordă acelor familii doar acelor familii care au un venit lunar mai mic de 284 de lei pe membru de familie. Viceprimarul Brașovului, Adina Durbacă, a precizat că persoanele care vor depune cereri după data de 30 aprilie vor beneficia de tichete doar din anul școlar următor. “La începutul anului școlar se va verifica din nou dacă mai îndeplinesc condițiile pentru acordare în ceea ce privește venitul pe membru de familie”, a subliniat viceprimarul.
Doar 48 de cereri înregistrate
Deocamdată, brașovenii nu prea s-au înghesuit să solicite acest drept, deși ar fi 250 de beneficiari eligibili. “Până acum au fost depuse doar 48 de cereri, pentru 57 de copii, ținând cont că sunt familii care aveau mai mulți copii cu vârsta între 3 și 6 ani care puteau beneficia de acest drept. Săptămâna aceasta, au fost distribuite tichetele aferente lunii februarie și martie, pentru 42 de copii. Totodată, în martie au fost înregistrate și 9 suspendări ale acestui drept, fiindcă copiii au avut absențe nemotivate”, a precizat Adina Durbacă.
Prezența este obligatorie la grădiniță pentru ca prichindeii să primească aceste tichete. “Micuții au voie la maximum trei învoiri și numărul de zile de scutire medicală nu trebuie să depășească jumătate din numărul de zile de grădiniță din respectiva lună. O singură dată pe an, copilul poate beneficia de tichetele de grădiniță chiar dacă are absențe motivate medical mai mult de jumătate față de zilele lucrătoare din luna respectiv”, a explicat viceprimarul.
Care este procedura pentru obținerea tichetelor
Familiile de brașoveni care se găsesc în această situație își pot depune cererile la sediul Direcției de Servicii Sociale de pe strada Panselelor. Acestea vor putea ridica formularea și declarația pe propria răspundere pe care trebuie să o completeze de la sediul Direcției, însă va mai fi nevoie și de o serie de acte, cum ar fi livretul de familie (în original şi copie), dar și acte doveditoare privind veniturile familiei (adeverinţă de venit, cupon pensie) aferente lunii anterioare depunerii cererii, precum și dovada înscrierii copilului la grădiniţă. La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie nu vor lua în calcul însă: sumele primite cu titlu de prestaţii sociale privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, alocaţia de stat pentru copii, ajutorul social, ajutoarele de stat acordate pentru activităţile agricole din fonduri publice, sumele acordate ca burse sau alte forme de sprijin financiar destinate exclusiv susţinerii educaţiei preşcolarilor, elevilor şi studenţilor, sumele primite din activitatea de ziler sau cele primite în urma participării la programe de formare profesională organizate în condiţiile legii, dacă acestea nu au titlu de venituri salariale.