Începând din acest an, ONG-urile au trebuit să se acrediteze pentru serviciile sociale oferite, aceasta fiind de altfel și una dintre condițiile pentru a mai putea fi găzduite în spațiile puse la dispoziție de către Primăria Brașov. Inițial, după deschiderea Centrului Multifuncțional de Servicii Sociale, în incinta acestuia au fost găzduite pe lângă Direcția de Servicii Sociale Brașov și 15 ONG-uri, 8 dintre acestea retrăgându-se pe parcurs. „Primăria Socială” și-a deschis porțile în aprilie 2014, amenajarea imobilului fiind finanțată prin POR 2007 – 2013 având o valoare de 10.872750,28 lei, cu tot cu TVA, din care municipalitatea a plătit o cofinanţare de 2%.
Din cele 7 ONG-uri care au mai rămas, 2 nu au mai demarat procedurile de acreditare, astfel că în perioada următoare vor fi evacuate, după cum a precizat viceprimarului Adina Durbacă. „Asociația Nevăzătorilor și Asociația Pas Alternativ nu au făcut dovada că au depus documentația în vedere licențierii, motiv pentru care vom începe procedura de evacuare or fi evacuare. Doar două asociații, respectiv Dicta și Rază de speranță, au licențe provizorii, iar celelalte trei au dosarele de acreditare în curs de acreditare, Sfântul Haralambie, Motivation și Copiii de Cristal”, a explicat viceprimarul.
Pentru a putea oferi în continuare servicii sociale și Direcția de Servicii Sociale a trecut prin examenul acreditării, în momentul de față aceasta având toate cele nouă servicii acreditate, doar pentru Centrul de îngrijire de tip respiro, dosarul fiind în curs de evaluare. „După ce vom avea un răspuns final, respectiv va fi acreditat, vom încheia un parteneriat cu un ONG sau cu o instituție publică, pentru a continua activitatea centrului”, a precizat Adina Durbacă.