Începând de joia trecută, cele 10.700 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare au rămas fără apă caldă, din cauza faptului că societatea din subordinea Consiliului Local Brașov care se ocupă de acest serviciu, Tetkron SRL, nu și-a mai achitat datoriile către producătorul privat, care la rândul său a rămas fără gaz. Aceste datorii, ar fi putut fi plătite dacă Tetkron ar fi primit subvenția de la Consiliul Local, însă această plată a peste 13,7 milioane de lei nu ar mai fi fost legală, ținând cont că societatea a rămas fără licență pentru prestarea activității încă din 21 decembrie 2015. “Plata pierderilor de către Primărie pentru Tetkron nu este legală, din cauză că legile în vigoare prevăd că aceste sume de bani pot fi plătite doar către societăți care dețin licență de operare. Însă, Tetkron a pierdut această licență, iar acoperirea pierderilor este ilegală”, a subliniat viceprimarul Ciprian Bucur.
Un nou serviciu, alți angajați
Acesta a precizat că soluția cea mai rapidă pentru ca brașovenii racordați la sistemul centralizat să beneficieze din nou de apă caldă este înființarea unui serviciu public de termoficare. „Înființarea serviciului va fi propusă la prima ședință a Consiliului Local, care dacă nu va fi blocat din interese personale și politice, va intra foarte rapid în funcțiune. Este soluția suplă și eficientă și există astfel de servicii și în alte localități, cum ar fi în Constanța, la Năvodari sau în Drobeta Turnu Severin”, a afirmat Bucur. Procedura de înființare ar putea dura cel puțin două luni, ținând cont că este necesară angajarea de personal pentru noul serviciu public, nefiind vorba de o preluare directă a angajaților Tetkron, și numai licențierea serviciului ar putea dura până la trei săptămâni.
Cine ar putea avea apă caldă, cine nu
Bucur a precizat că, în primă fază, serviciul înființat în cadrul Primăriei ar putea opera cele 23 de centrale termice aflate în patrimoniul municipalității, însă acestea nu acoperă întreg orașul, astfel că zone cum ar fi cartierul Tractorul, unde sunt peste 5.000 de apartamente racordate la Tetkron, vor rămâne în continuare fără apă caldă. “Cele 23 de centrale deservesc zonele Astra, Bartolomeu, Aurel Vlaicu, Mihai Viteazu și Iuliu Maniu. După ce vom înființa serviciul, vom începe procedurile în vederea încheierii unui contract de furnizare cu orice companie care produce energie termică”, a explicat Ciprian Bucur. În paralel, edilii vor trebui să rezolve și plata datoriilor Tetkron. “Trebuie să vedem care este modalitatea legală pentru a achita aceste datorii rezultate în urma funcționării Tetkron. Este un serviciu care a fost oferit și trebuie plătit pentru el. Conturile Primăriei nu sunt în pericol de a fi blocate, fiindcă contractul a fost încheiat între Tetkron și producătorul privat Bepco”, a precizat Bucur.
10 unități de învățământ afectate de criza apei calde
Criza apei calde a afectat și 10 unități școlare (Grănițele nr. 1, 12, 15 și Aprily Lajos, Școala 3, Liceul Sportiv de pe Cocorului, Liceul Silvic; sălile de sport de la Școlile gimnaziale nr. 1, 13 și 30). Viceprimarul a precizat că încă de astăzi au început demersurile în vederea montării de centrale proprii pentru acestea, astfel încât să existe un sistem de back-up.