Cu sau fără limitatoare de viteză, accidentele pe trecerea de pietoni nu se vor opri. În această seară, în jurul orelor 19.30, pe trecerea de pietoni de la magazinul Lidl o șoferiță nu a găsit nimic suspect că un autobuz oprise să dea prioritate pietonilor pe prima bandă și a continuat să bage viteză pe a doua bandă. Evident, l-a accidentat pe bătrân care va avea nevoie de destule zile de spitalizare.
În urmă cu ceva timp, am scris că este nevoie de polițiști în oraș pentru a limita entuziasmul unor șoferi șubrezi la minte care nu înțeleg că participanți la trafic suntem cu toții și că respectul trebuie acordat atât de pietoni șoferilor, cât și invers. Dar nesimțirea tinde să devină un mod de viață pentru niște indivizi care s-au trezit din întâmplare cu volanul în mână.
6 comentarii
Am fost la fata locului.Va miscati foarte repede.
Probabil el conducea autobuzul 😀
Poate 😀
Nu e nevoie de politisti care se uita la trafic ca vaca la tren. E nevoie de semafoare cu buton … si gata!
Cat de greu e ca atunci cand treci strada sa te asiguri nu doar la prima banda … ci si la a doua ? Nu sti niciodata daca soferul de pe banda a doua te-a observat sau nu. La fel si cand ajungi pe contrasens … se merita riscul ?
Nesimtirea a devenit un mod de viata pentru mai toata lumea, nu doar pentru soferi, domnule autor. Nu vreau sa contest faptul ca, in acest caz, soferul (ita) a procedat gresit, dar situatia accidentelor pe trecerea de pietoni este cel mai bine inteleasa atunci cand esti sofer si pieton, deopotriva. Am fost de multe ori in situatia sa vad pietoni care s-au angajat in traversare fara sa se asigure, sau pietoni care sunt la telefon ori cu castile pe/ in urechi si care purtati de valul conversatiei, sau muzicii ies pur si simplu in strada, indiferent de ce se intampla acolo. Ba am vazut persoane care au tresarit cand s-au vazut in dreptul masinii, pentru ca nu stiau/ nu se asteptau sa fie acolo. In vreme ce soferii trebuie sa fie prudenti, pietonii trebuie sa inteleaga ca trecerea este doar o zona prin care ei pot traversa strada, o strada a masinilor. Este doar o trecere pentru pietoni, nu magistrala pietonala A1. La 60 km/h o masina parcurge aproape 17m/sec. Care este distanta efectiva in care masina poate opri, in conditiile in care soferul este surprins de un pieton care se angajeaza brusc in traversarea strazii?