Ședință cu scântei astăzi a Consiliului Local Brașov, când aleșii locali au avut de dezbătut două proiecte ce fac referire la soarta furnizorului de energie termică, Tetkron SRL. Consilierii nu au aprobat acoperirea din bugetul local a pierderilor de natură financiară înregistrate de Tetkron, rezultate din exploatarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, aferente anului 2015. Astfel, fără cele 13,76 milioane de lei (dintr-un total de 16,5 de milioane de lei), Tetkron nu își va putea plăti datoria către producătorul privat de energie termică, firma Bepco, iar de mâine de la ora 14.00, cele 10.700 de apartamente racordate la sistemul centralizat, dar și 25 de instituții publice vor rămâne fără apă caldă. “Bepco va rămâne fără gaz de mâine, 7 aprilie 2016, la ora 14.00, astfel că nu va mai putea furniza către Tetkron agent termic. Vom încerca să negociem o prelungire, dar nu știm dacă mai putem face minuni”, a precizat viceprimarul Cirprian Bucur.
Toți cei 19 consilieri s-au abținut de la votarea acestui punct după ce atât Direcțiile de specialitate din cadrul Primăriei, cât și secretarul municipalității au prezentat un punct de vedere negative cu privire la efectuarea acestor plăți.
Brașovenii care sunt racordați la sistemul centralizat trebuie acum să se roage ca nu cumva să se întoarcă frigul.
Consilierii locali nu au vrut să constate un lucru evident
Marea problemă a Tetkron este că din data de 21 decembrie a anului trecut, Tetkron a rămas fără licență de operare a acestui serviciu, documentația de prelungire depusă de către conducerea societății fiind respinsă de către ANRSC tocmai din cauza situației financiare a societății. Oficial însă, municipalitatea a fost anunțată de expirarea acestei licențe abia în data de 25 februarie. Astfel, consilierii trebuiau să constate și încetarea de drept a contractului de concesiune nr. 254/27.11.2006, încheiat intre Municipiul Brasov si S.C. Tetkron S.R.L., privind concesionarea serviciului public de alimentare cu energie termica produsa centralizat din Municipiul Brasov precum și a centralelor si punctelor termice de cartier, a echipamentelor si retelelor termice de transport si distributie aferente. Chiar dacă era vorba de o constatare, proiectul supus la vot nu a trecut, doar 12 consilieri votând “pentru”, 5 abținându-se, iar 2 fiind împotrivă.
Fără licență, Tetkronul nu mai poate funcționa legal
Teoretic, confrom legii, fără licență, Tetkron nu mai poate funcționa la această oră. Directorul societății, Liviu Mosora, este însă de altă părere, că Tetkron, conform acelui contract de concesiune, societatea trebuie să asigure continuitatea furnizării de agent termic până când municipalitatea va prelua activele și serviciul. Nu de aceeași părere este însă viceprimarul Ciprian Bucur, care gestionează activitatea Tetkron, și care a subliniat că în conformitate cu prevederile Legii termoficării, societatea s-ar mai fi putut ocupa de acest serviciu maximum trei luni, timp în care municipalitatea trebuia să își redobândească tot patrimoniul concesionat furnizorului și să găsească o altă soluție pentru funcționarea sistemului centralizat de termoficare. “Nu există cadru legal ca un operator economic fără licență să poată gestiona serviciul de termoficare. S-a ajuns la această situație, din păcate, pentru că de mai bine de un an această scoeitate nu mai are un Consiliu de Administrație care s-o conducă și nici executivul societății nu este complet. Situația ar fi fost preîntâmpinată, dacă executivul Primăriei ar fi fost înștiințat la timp cu privire la expirarea licenței. Soluția pentru ca sistemul de termoficare să poată funcționa este fie de a delega prin licitație publică acest serviciu unei firme, fie de a înființa un serviciu în cadrul Primăriei care să se ocupe de acest lucru. Prin contractul de concesiune încheiat, Tetkron mai putea opera fără licență cel mult 90 de zile, timp în care s-ar fi preluat patrimoniul și s-ar fi reorganizat întreaga activitate”, a explicat viceprimarul. Deși era doar o constatare a încetării acestui contract, proiectul nu a trecut, astfel că Tetkron are tot patrimoniul, dar nici nu poate furniza agent termic atâta timp cât nu își plătește datoriile la Bepco.
Directorul Tetkron a precizat că în momentul de față societatea are posibilitatea de a produce cu centralele de cvartal apă caldă doar pentru apartamentele din zona Astra.
Un comentariu
Dupa parerea mea ar trebui nominalizati cei care la punctul 5 (referitor la incetarea contractului si preluarea de catre Primarie a instalatiilor de transport si distributie a agentului termic pe care este proprietar si au fost concesionate catre TECTRON in 2010.) au fost inpotriva si s-au abtinut(vezi pre campania electorala).Daca acest punc trecea conform legilor in vigoare aceasta (primaria prin serviciile sale) trebuie sa gaseasca o solutie pentru a asigura agent termic abonatilor din municipiul Brasov,asfel o problema ar fi fost rezolvata.