Consilierii județeni brașoveni au aprobat în ședința de ieri Planul multianual de reabilitare a drumurilor județene, care presupune printre altele și declasarea a aproximativ 200 de km de șosea în drumuri comunale. Consilierul județean Mihail Veștea a precizat că această idee a fost luată ca urmare a faptului că nu toate aceste drumuri respectă normativele aferente acestei categorii, respectiv lățime, terasament sau trafic rutier. „Acum, avem în administrare aproximativ 755 de kilometri de drumuri județene, însă nu toate respectă normativele aferente acestei categorii, și mă refer aici la lățime, terasament, trafic rutier, etc. Din analizele noastre, doar aproximativ 551 de kilometri respectă toate criteriile pentru fi menținute în categoria drumurilor județene. Restul arterelor rutiere, în lungime totală de 204 kilometri urmează să fie preluate de administrațiile locale”, a explicat Veștea. În total ar urma să fie declasate 36 de drumuri județene.
În conformitate cu precizările specialiștilor care au întocmit acest plan de reabilitare a șoselelor din județ, în cazul celor aproximativ 200 de kilometri de drum „neconform”, costurile pentru aducerea la parametrii de drum județean sunt foarte mari. „Implică inclusiv exproprieri, iar calitatea de administrator al lor incumbă riscuri (despăgubiri în caz de accidente provocate din cauza stării lor). În schimb, pentru reabilitarea loc ca și drumuri comunale, costurile sunt mai mici”, s-a motivat în expunerea de motive. Reprezentanții CJ Brașov susțin că primăriile vor putea accesa fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, precum și bani de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală sau de la Consiliul Județean Brașov pentru a reabilita aceste tronsoane.
Reparații în funcție de priorități
Mihai Veștea a mai precizat că obiectivul autorităților județene este ca în 10-15 ani să reabiliteze în întregime rețeaua rutieră pe care o are în administrare. „Lucrările la toate drumurile, indiferent că este vorba de cele județene sau comunale vor trebui să se realizeze conform unei prioritizări. Trebuie să avem un concept unitar și în ceea ce privește rețeaua de drumuri comunale, să îmbunătățim comunicare și să le oferim consultanță reprezentanților primăriilor consultanță pentru pregătirea dosarelor de finanțare”, a punctat Veștea. Darea în administrare a acestor șosele comunelor, nu a fost însă agreată de toți primarii din județ. „Numărul primarilor care se opun acestor transferuri este mic însă, de multe ori, minoritatea activă și gălăgioasă se pare că dă tonul”, a susținut vicepreședintele CJ Brașov Claudiu Coman.