Noua piaţă agro-alimentară a Râşnovului a început să prindă contur, iar amenajările acesteia s-au făcut după cele mai înalte standarde în ceea ce priveşte protecţia mediului, introduse în 2014. Mai exact, sistemul de canalizare al pieţei a fost refăcut din temelii, fiind amenajate două reţele, respectiv una pentru colectarea apelor menajere, iar alta pentru colectarea apelor pluviale. Reprezentantul proiectantului, Alin Nedelea, ne-a explicat faptul că în conformitate cu normativele în vigoare în cazul unor astfel de construcţii este obligatorie montarea de instalaţii care să filtreze apele reziduale înainte ca acestea să fie deversate în sistemul de canalizare al oraşului şi apoi în staţia de epurare.
Filtre care curăță apele contaminate
„Au fost montate filtre speciale, astfel ca apele uzate care ajung în staţia de epurare să fie cât mai puţin încărcate. Astfel, apele contaminate cu diverse uleiuri trec înainte de a ajunge în reţeaua de canalizare prin filtre de separare a hidrocarburilor. De asemenea, apele reziduale care au grăsimi animale sunt tratate urmând să fie trecute printr-un sistem de separare a grăsimilor”, a explicat Alin Nedelea.
Nu în ultimul rând, şi apa de ploaie care se colectează de pe platforma pieţei trece înainte de a ajunge în canalizarea principală prin nişte denisipatoare, respectiv bazine care reţin aluviunile sau pietrişul spălat de ploaie din zonă.
Lucrările, deşi complexe, sunt obligatorii pentru construcţiile noi, în pieţele vechi orăşeneşti neexistând astfel de sisteme. Piaţa de la Râşnov este practic singura piaţă din judeţ care a fost construită la astfel de standarde occidentale, chiar şi pieţele din Braşov nefiind modernizate până acum în ceea ce priveşte prefiltrarea apelor uzate care se colectează din aceste locaţii.
Impact redus asupra mediului
„Proiectul de reamenajare a pieţei agro-alimentare a fost întocmit de la bun început astfel încât să respectăm prevederile în domeniu. Noile sisteme de prefiltrare a apelor reziduale satisfac toate exigenţele de mediu şi putem vorbi practic de o poluare minimă şi de un impact redus asupra mediului, fiindcă nu vor mai ajunge toate grăsimile sau nămolul direct în staţia de epurare. Piaţa veche nu respecta nici măcar standardele minime impuse de autorizarea de mediu, DSV, DSP, acesta fiind unul dintre motivele pentru care am demarat investiţia în reconstrucţia unei noi pieţe agroalimentare”, a subliniat primarul Adrian Veştea. După finalizarea lucrărilor la toate aceste instalaţii de filtrare a apelor se va trece la pavarea pieţei, structura noilor hale fiind la stadiul de finisaje. În noua piaţă vor fi amenajate 32 de tarabe pentru producători, 6 locuri pentru tarabe cu flori, dar şi 10 chioşcuri modulare destinate comercializării produselor alimentare preambalate şi desfacerii de lactate, brânzeturi, carne sau ouă. Lucrările de amenajare a noii piețe au fost estimate la 2.773.060,4 lei, fără TVA, și vor fi definitivate până la vară.