*Terenul va fi scos la vânzare, în zonă urmând să fie dezvoltat un complex rezidențial
Administratorul judiciar al companiei Roman SA, firma Cențu SPRL, a solicitat Primăriei Brașov autorizația necesară demolării terenului Fabricii de Jante, așa-zisul Roman 2. Aurel Cențu, lichidatorul judiciar, susține că clădirile respective trebuie demolate pentru că în zona respectivă nu mai sunt permise construcții industriale, ci doar rezidențiale.
Reorganizarea Roman SA, decisă la începutul lunii septembrie, prevede încasări uriașe în următorii trei ani din contracte încheiate cu statul. Potrivit planului de reorganizare propus de lichidatorul Cențu SPRL, firma ar urma să deruleze contracte de aproape 1,7 miliarde de lei (383 de milioane de euro) cu statul român. Numai din servicii de reparații a unor echipamente cu destinație specială compania brașoveană ar urma să aibă încasări de 1,275 miliarde de lei, în timp ce din fabricarea de echipamente cu destinație specială ar urma să aibă încasări de 414,454 milioane de lei.
Lichidatorul mai arată că firma American International Service a făcut cereri pentru achiziția de 100 de autotractoare 6×4 în valoare de 29,568 milioane de lei și a câte 50 de bucăți de autotransportatoare trupe, autocisterne apă și autocisterne cobustibil, valoarea estimată a acestui contract fiind de 14,784 milioane de lei. O altă cerere, a companiei East African Community Speed Ltd – Uganda, vizează achiziția a 95 de autobasculante șI 25 de autocamioane 6×6, valoarea contractului fiind de 63 de milioane de lei. De asemenea, potrivit planului de reorganizare, compania are o comandă de la firma columbiană Non Plus Ultra SA pentru 100 de șasiuri de autobuz Roman 12.210 și 300 de șasiuri Roman 12.180, valoarea totală a contractului fiind de 60 de milioane de lei.
Totuși, compania nu poate produce deoarece nu dispune de cash-flow, iar băncile nu garantează avansurile pe care societatea le poate primi din cauza faptului că aceasta este în insolvență.
Compania ar urma să aibă încasări și din vânzarea de active, valoarea estimată a acestora fiind de 67,274 milioane de lei. Doar terenul Fabricii de Jante, de aproximativ 13 hectare, este evaluat la 42,431 milioane de lei. De altfel, pentru acest teren s-au purtat discuții cu omul de afaceri Simon Maurer care era interesat să construiască un ansamblu rezidențial în acea zonă, dar afacerea s-a tergiversat, iar constructorul se pare că a abandonat ideea pentru moment. Compania ar fi dispusă să își vândă și pavilionul administrativ pentru 3,024 milioane de lei.
În total, compania ar urma să aibă în cei trei ani profituri de 163,243 milioane de lei din care să poată plăti cele 132,250 de milioane de lei către creditori, din care să investească 20 de milioane de lei în repararea șI modernizarea liniilor tehnologice.
Un comentariu
te cred pe cuvant stimate domn!