*Fabrica va fi închisă complet în martie, după ce anul trecut a lucrat la capacitate maximă
Ultimii angajați ai fabricii de medicamente Europharm Brașov au început să semneze preavizele la finele anului trecut, urmând să fie închisă complet în martie 2016. Compania a anunțat că cei peste 200 de angajați ai fabricii care își pierd locul de muncă vor primi pachete compensatorii și suport în găsirea unui nou job. Anul trecut, fabrica deținută de britanicii de la GlaxoSmithKline a lucrat la capacitate maximă, fiind cel mai mare exportator de medicamente din România.
O mare parte din utilaje au fost deja mutate în Polonia și Spania, tot acolo urmând să fie transferate șI stocurile produse în ultimul an de activitate. În Spania va fi produs, de exemplu, Parasinus, medicamentul brevetat de omul de afaceri Mihai Miron, cel care a vândut britanicilor fabrica Europharm.
În prezent, compania încearcă să vândă terenurile și clădirile pe care le deține la Brașov, procesul de găsire a unui cumpărător fiind coordonat de un partener al GSK.
Europharm și-a început activitatea de export în 2008, când a inițiat investiții în linii de producție pentru transferul unor produse importante din portofoliul grupului britanic, precum antidepresivul Seroxat sau Retrovir, pentru tratamentul HIV/SIDA. Pe fondul acestor investiții, care se ridică la 100 de milioane de euro, fabrica GSK din Brașov exporta medicamente în peste 80 de țări, inclusiv în Japonia și SUA. Exporturile ajungeau la peste 70% din producție și GSK anunța planuri pentru o bază de export de 300 milioane dolari.
Europharm SA a avut în 2014 afaceri de 426,3 milioane de lei şi pierderi de 9,1 milioane de lei. În primul semestru al lui 2015 însă, producătorul a reuşit să rămână cu un profit de 11,2 milioane de lei.
În iunie 2013, GSK a anunțat că va renunța la fabrica din Brașov, ca urmare a supracapacității de producție la nivelul grupului pentru unele medicamente. La vremea respectivă, GSK intenționa să vândă fabrica unui investitor cu același domeniu de activitate. Reprezentanții companiei explicau atunci că la Europharm capacitatea de producție este insuficient utilizată și nu există potențial de creștere pe termen lung pentru producția de alte produse sau volume.
Zece luni mai târziu, compania a anunțat că nu a găsit cumpărător și a decis închiderea unității, clădirile și terenul pe care se află acestea fiind scoase la vânzare. Fabrica din Brașov a fost înființată în 1994 de omul de afaceri Mihai Miron. GSK a preluat fabrica din Braşov în 1998, când a cumpărat 65% din Europharm Holding. În 2003, a cumpărat şi restul de 35%, iar Miron a avut interdicţie de a se „apropia” de industria farma până în 2008. Întreaga afacere era estimată la 45 de milioane de euro. În cei 15 ani, grupul britanic a investit în fabrica de la Braşov 100 de milioane de euro.