Sute de blocuri din municipiul Brașov au fost incluse de câțiva ani pe „lista de așteptare” în vederea includerii în Programul de creștere a eficienței energetice a blocurilor de locuințe inițiat de către Ministerul Dezvoltării, ținând cont că din 2011 Guvernul nu a mai alocat nici un leu în acest sens. Din păcate, banii alocați la ultima rectificare bugetară din 2015 de către guvernanți vor ajunge doar pentru trei blocuri.
Reprezentanții Primăriei Brașov ne-au declarat că au fost actualizate proiectele, dar și indicatorii tehnico-economici pentru cele trei imobile, iar în luna decembrie a anului trecut a fost lansată licitația în vederea desemnării constructorului. „Proiectele pentru cele trei blocuri au fost avizate în comisiile interministeriale, iar la ultima rectificare bugetară din 2015 au fost alocate fondurile necesare pentru realizarea lucrărilor. Am avut de asemenea discuții și cu reprezentanții asociațiilor de proprietari din aceste blocuri pentru a vedea în primul rând dacă mai doresc să fie incluse în program și au partea necesară de cofinanțare”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov. Prin acest program, cheltuielile cu termoizolarea sunt asigurate în proporție de 50% de la Guvern, 30% de la bugetul local, iar 20% plătesc locatarii. Cele trei blocuri care vor fi termoizolate fac parte din cele 11 imobile pentru care ministerul a avizat proiectele de anvelopare încă din 2011. Costul termoizolării acestor imobile cu patru etaje, care sunt situate pe Calea București, este de 548.464,5 lei fără TVA.
Va fi refăcut și acoperișul, iar balcoanele vor fi închise
Prin programul guvernamental nu vor fi efectuate doar lucrări de termoizolare a pereților ci și lucrări de închidere a balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, izolarea termică a planșeului peste subsol, repararea acoperișului, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei, dar și repararea trotuarelor de protecție, în scopul eliminării infiltrațiilor la infrastructura blocului de locuințe. Din suma estimată, 5% sunt lucrări diverse și neprevăzute, respectiv în cuantum de 26.117,74 lei. Constructorii își pot depune ofertele până în data de 12 ianuarie, iar după ce vor fi evaluate ofertele și se va încălzi vremea, vor demara și lucrările.
Până acum, în municipiul Brașov au fost reabilitate termic prin Programul Național 97 de blocuri, în anii 2009, 2010 și 2011. La Primăria Brașov, din partea asociațiilor de proprietari brașovene care vroiau să fie incluse în Programul Național de reabilitare termică a blocurilor, erau depuse 320 de cereri, la finele lui 2012, când Ministerul Dezvoltării anunțase că vrea să continue programul cu ajutorul unei finanțări europene, dar, ulterior, s-a răzgândit Pentru 126 dintre blocurile care stăteau la coadă pentru termoizolare, autoritățile locale întocmiseră deja proiectul tehnic, iar pasul decisiv în vederea demarării lucrărilor trebuia să îl facă Guvernul, care să aloce cofinanțarea necesară și apoi să se demareze licitațiile de execuție.