După ce a fost rezolvată problema recuperării celor 200 de hectare necesare de teren pentru continuarea lucrărilor la Aeroportul de la Ghimbav, acum investiția riscă din nou să se blocheze. Consiliul Județean Brașov, care gestionează investiția, are acum bătăi de cap cu… castorii. Autoritățile de mediu au decis ca o zonă din perimetrul aeroportului să fie declarată arie protejată, fiindcă acolo viețuiește o comunitate de castori. Vicepreședintele CJ Brașov, Claudiu Coman, a precizat că deși instituția pe care o reprezintă a demarat lucrările la acest obiectiv încă de acum șapte ani și este direct implicată în problema dezbătută de autoritățile de mediu, forului județean i s-a cerut ultimul acord. „Am transmis agenției pentru Protecția Mediului Brașov o adresă prin care le-am spus că nu suntem de acord ca respectiva zonă să fie declarată arie protejată. Sper ca această nouă problemă să nu aducă alte repercursiuni asupra investiției. Prima oară am crezut că este o glumă sau că nu am înțeles bine, ținând cont că era vorba despre o comunitate de castori. Eu zic ca întâi de toate să rezolvăm problemele legate de dezvoltarea acestui județ, investițiile care aduc bani și turiști și apoi să ne preocupăm de astfel de probleme. Nu zic să neglijăm probleme de mediu, dar nici nu cred că după șapte ani de la demararea lucrărilor de către CJ Brașov se află de această comunitate de castori, iar CJ Brașov este anunțat ultimul”, a subliniat Claudiu Coman. Învecinarea cu o arie protejată a aeroportului ar însemna obținerea de noi acorduri și avize, lucru ce ar tărăgăna din nou continuarea lucrărilor, după problema terenului care a blocat practic orice lucrare la acest obiectiv timp de mai bine de un an.
Decizia este la Ministerul Mediului
Aria protejată ar urma să fie la aproximativ 600 de metri de gardul aeroportului, iar directorul Executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, Ciprian Băncilă a precizat că propunerea stabilirii acestei arii a venit din partea cercetătorilor, iar decizia finală aparține Ministerului Mediului. „Noi am preluat punctele de vedere ale Consiliului Județean Brașov și Sistemului de Gospodărire a Apelor, care sunt împotriva acestei decizii, precum și punctele de vedere ale celor care o susțin. Am transmis documentele mai departe, la Ministerul Mediului, care trebuie să ia decizia finală. Și unii, și alții au partea lor de dreptate”, precizat reprezentantul APM Brașov.
O nouă cerere de finanțare la Guvern
În vederea continuării lucrărilor la aeroport, săptămâna aceasta, executivul județului va transmite o nouă adresă Guvernului prin care va solicita alocarea unor fonduri din fondul de rezervă pentru lucrările la Aeroportul de la Ghimbav „Vicepremierul Vasile Dîncu ne-a promis sprijin în acest demers. Există un temei legal, atât timp cât vom demonstra că această investiție este necesară, astfel încât să atragem bani din fondul de rezervă”, a precizat vicepreședintele CJ. Acesta a precizat că în momentul de față ar fi nevoie de 2 milioane de lei pentru avize și autorizații, dar și patru milioane de lei, pentru investiții conexe la pârâul Besălcin, Guvernul urmând să aleagă pentru ce va aloca bani.
3 comentarii
Putem afla si noi numele „celor care o susțin”?
Sa stim si noi cine sunt retardatii care afecteaza un intreg judet (de ce nu si cele limitrofe) prin inconstienta lor.
N-am inteles!… De ce oamenii pot fi expropriati iar castorii nu?
Sincer, cred ca cei care se opun aeroportului ar fi fost in stare sa populeze zona cu castori numai pentru a pune bete in roate proiectului.
La mai mult de 600 de metrii sunt alte comunitati care vor pune bete in rotile avioanelor. Cele din Colonia 1 Mai si din Vulcan. Oare ele nu vor trebui protejate de tentatii?