Aproape 5.000 de turiști se vor caza în Poiana Brașov de Revelion, gradul de ocupare al stațiunii urmând să fie de 95%, au anunțat reprezentanții Asociației de Turism Poiana Brașov, înființată în acest an pentru a reprezenta interesele investitorilor din stațiune. De asemenea, aceștia au mai anunțat că gradul de ocupare al stațiunii de Crăciun este de 70%, chiar dacă în această perioadă vremea nu este prielnică schiatului. „Noi ne uităm pe prognoze în fiecare zi și acestea nu ne sunt deloc favorabile, o răcire a vremii fiind prognozată pentru peste câteva săptămâni”, a explicat Marius Mihulin, directorul general al Asociației.
Asociația pregătește lansarea portalului poianabrasov.travel, site-ul urmând să cuprindă informații despre situația pârtiilor din stațiune, despre evenimentele organizate, despre posibilitățile de agrement, dar și despre gradul de ocupare al hotelurilor. „Am investit 4.000 de euro în acest portal și suntem încrezători că vom reuși să schimbăm imaginea stațiunii de loc adresat doar persoanelor cu bani”, au mai spus reprezentanții asociației.
Deocamdată, în poiana Brașov se poate schia doar pe Pârtia Lupului și parțial pe Pârtia Kanzel. „Pentru a pune tunurile de zăpadă pe pârtiile de la baza masivului Postăvarul e nevoie de o vreme rece care să se întindă pe mai multe zile. Am avut cțteva zile reci, dar după aceea au urmat zile cu temperaturi de peste zece grade, iar o investiție de câteva mii bune de euro s-ar fi putut topi”, au explicat reprezentanții asociației lipsa zăpezii din stațiune.
1.800 de euro, pachetul de Revelion la Hotelul Sport
Cele mai scumpe revelioane din țară se fac în Poiana Brașov, iar hotelul Sport, al lui George Copos, este cap de listă, cu un pachet mediu de 1.800 de euro plătiți pe familie pentru patru nopți. Tot în zonă, camerele de la hotelurile Aurelius sau Piatra Mare s-au vândut, în medie, cu 1.200 de euro. La Internațional, în Sinaia, pachetul de patru nopți de Revelion a costat 1.300 de euro, tot atât cât la Orizont, în Predeal.
Pachete de 1.000 de euro și peste au scos la bătaie și unele hoteluri de patru și cinci stele din Bran, Păltiniș, Sighisoara, Covasna, Sovata, Maramureș și Bucovina. Agenții de turism au constatat că există o categorie de români cu bani care vor neapărat aceste hoteluri scumpe. „Pur și simplu se simt bine acolo și merg an de an cu prietenii”, spune Aurelian Marin, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism. El a arătat că în alte țări nu se pune atâta preț pe Revelion, una dintre cele mai importante nopți din an pentru români, când oamenii vor să se distreze până dimineața.
Deși camerele scumpe, de peste 1.000 de euro, s-au vândut primele, iar cererea depășește încă oferta, în această iarnă nu au mai fost la fel de căutate ca în anii trecuți. „Nu mai e atâta bătaie pe ele. Speriați de controalele ANAF din ultimul an, unii ezită să-și mai etaleze bogăția”, crede Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc. În afara oamenilor de afaceri, cei care își permit să plătească astfel de sume pentru patru nopți de cazare în țară și care nu sunt atât de speriați de Fisc sunt fie top și middle management în diverse companii, în general multinaționale, fie români emigrați în urmă cu mulți ani, care și-au făcut un obicei din a reveni de Revelion pe plaiurile natale.
Aro Palace – pachet de 1.000 de euro
Cu prețuri care se apropie de 1.000 de euro de familie pentru cinci nopți de cazare în perioada Revelionului pentru camerele de cinci stele, hotelul Aro Palace din Brașov a vândut încă din octombrie toate aceste pachete. Majoritatea clienților, peste 60%, sunt aceiași în fiecare an: majoritatea români care trăiesc în țară, dar și grupuri de străini din Israel sau Canada, plecați de mulți ani din România și stabiliți acolo. Dacă pachetele de Revelion de cinci stele s-au vândut primele, cele de trei stele – pentru că în grupul hotelier Aro sunt hoteluri de mai multe categorii – s-au dat abia în decembrie. „La hotelul Coroana din Brașov, de două stele, mai avem încă 16 camere disponibile”, spune Daniela Tibeica, directorul general al Aro Palace.
Indiferent de conjunctură și de ceea ce se întâmplă în economie, revelioanele de exclusiviste din țară au devenit și mai scumpe cu fiecare an care a trecut. Cu toate că TVA a scăzut, iar vacanțele în România s-au iefinit anul acesta cu câteva procente, revelioanele de lux s-au scumpit cu peste 5%. Și, spun hotelierii, prețurile vor crește în continuare atâta timp cât cererea este mai mare decât oferta. „Indiferent de majorările de tarife, nu-mi fac griji că aceste hoteluri vor rămâne cu locurile nevândute”, crede Dragoș Răducan.