*Ministrul Economiei, Costin Borc, a declarat că societatea brașoveană poate fi un exemplu pentru reindustrializarea României, anunțând că în jurul firmei brașovene s-ar putea crea un pol aeronautic românesc
IAR Braşov a livrat, ieri, către Ministerul Apărării Naţionale din România cel de-al treilea elicopter 330L Puma Naval destinat operaţiunilor de luptă şi salvare pe mare, la finalul unui program derulat pe o perioadă de zece ani în valoare totală de peste 200 milioane lei.
La ceremonia de predare-primire organizată la sediul societăţii IAR Ghimbav ocazionată de încheierea programului de fabricaţie a elicopterelor IAR-330 Puma Naval au fost prezenţi ministrul Apărării Naţionale Mihnea Motoc, viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, contraamiral Alexandru Mîrsu, şeful Statului Major al Forţelor Navale şi generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General.
După prezentarea datelor tehnice a elicopterului şi vizitarea fabricii, invitaţii au asistat şi la o demonstraţie de zbor a ultimului model în configuraţie specifică fabricat la Ghimbav. „A fost o demonstraţie absolut remarcabilă. Este însufleţitor să vezi că aşa ceva se poate realiza şi integra în România, să vezi şi performanţa umană de excepţie care nu pot decât să te umple de admiraţie şi recunoştinţă“, a spus ministrul Apărării Naţionale Mihnea Motoc.
El a precizat că programul de modernizare a celor trei aeronave a costat statul aproximativ 200 de milioane de lei, sumă care include şi programul de modernizare şi costul aeronavelor. Costul modernizării unui aparat se ridică, astfel, la circa 66 milioane lei/aparat modernizat.
La rândul său, viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, a spus că demonstraţia de la IAR Ghimbav este o dovadă că industria română de apărare poate să satisfacă cerinţele armatei române şi pe viitor.
Întrebat dacă IAR Ghimbav va putea angaja noi muncitori sau să crească salariile celor existenţi, Borc a spus că salariile sau angajările depind de comenzile primite şi că „performanţa unei companii nu depinde de Guvern, ci de performanţa managementului“.„IAR este o societate profitabilă, care este capabilă să facă nişte produse de excepţie atât pentru armata română, cât şi pentru clienţi interini sau externi. Ne uităm cu încredere la viitorul companiei şi cred că în jurul IAR Ghimbav va putea creşte un pol aeronautic român. IAR Ghimbav este un exemplu de ceea ce ar putea să însemne reindustrializarea României pentru că o societate care este capabilă să facă astfel de performanţe bazate nu numai pe echipament, ci şi pe calitatea umană care este aici şi pe tradiţie, în jurul acestei societăţi se poate construi un pol aeronautic român“, a mai spus Borc.
Prin acest program, Statul Major al Forţelor Navale primeşte în dotare elicoptere capabile a fi operate de la bordul fregatelor tip F22 şi care să răspundă cerinţelor operaţionale pentru lupta anti-submarin (descoperirea, identificarea, clasificarea, urmărirea şi atacul ţintelor submarine), lupta împotriva navelor de suprafaţă (descoperirea, identificarea, clasificarea, urmărirea şi atacul ţintelor de suprafaţă, inclusiv coordonarea atacului navei de baza asupra ţintelor de dincolo de orizont), efectuarea misiunilor de supraveghere maritimă, a misiunilor de căutare şi salvare pe mare şi pe uscat, a misiunilor de transport logistic (transport cargo, transport trupe, evacuare medicală) şi efectuarea misiunilor anti-terorism şi anti-piraterie.
„Acest elicopter intră în serviciu chiar de astăzi.Vor fi operate de la bordul fregatelor. Aceste elicoptere pentru acest lucru au fost destinate. Sunt ochii şi urechile navelor dincolo de orizont. În activităţile şi acţiunile pe mare, moderne, este absolut obligatoriu folosirea acestor mijloace care pot fi pe de o parte, mijloace de luptă, pe de altă parte mijloace de căutare salvare sau alte misiuni, pe care acestea le pot îndeplini deasupra mării. Repet, aceste elicoptere sunt specific echipate pentru acţiuni deasupra mării”, a precizat, la rândul său, contraamiralul Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale.
Program început în 2005
Programul Puma Naval a început în anul 2005 prin stabilirea configuraţiei tehnice a acestui tip de elicopter, ca urmare a încheierii între IAR Ghimbav şi Ministerul Apărării Naţionale, a contractului multianual pentru periada 2005-2011.
Complexitatea programului a impus desfăşurarea acestuia în etape de dezvoltare a configuraţiei, care să permită integrarea unor sisteme noi la bordul elicopterului, dar să îi prilejuiască beneficiarului adaptarea treptată cu intrarea în dotare a unei noi componentei aeriane în acţiunile de luptă pe mare.
În perioada 2005-2008, s-a derulat etapa E1. Calificarea elicopterului în această configuraţie s-a realizat în mai 2007, iar livrările s-au efectuat până în decembrie 2008. În perioada 2008-2011 s-a desfăşurat etapa E2A, care a constat în integrarea unor importante echipamente, sisteme şi instalaţii. Calificarea elicopterului în configuraţia etapei E2A s–a efectuat în iunie 2011, iar recepţia celor trei elicoptere s-a desfăşurat până în noiembrie 2011.
În cursul anului 2012, pentru efectuarea misiunilor anti-piraterie, s-au realizat capabilităţi şi s-au montat pe elicopter mitraliere calibrul 7.62 şi 12.7 mm.
La sfârşitul aceluiaşi an, s-a încheiat contractul corespunzător fazei 2B (divizată în două subfaze), care a constat în integrarea sistemului de lansare geamanduri radio-acustice, a sistemului automat de identificare a navelor, a sistemului de lansare torpile, precum şi a celui de rezervoare suplimentare largabile. Elicopterul a fost dotat cu torpila britanică Sting Ray, produsă de BAe Systems, Marina Română devenind al patrulea utilizator din lume, după Marea Britanie, Norvegia și Thailanda.
Calificarea celor două subfaze s-a efectuat în septembrie 2014, cu livrări în intervalul octombrie – ianuarie anul următor, respectiv în septembrie 2015 cu livrări în septembrie – decembrie 2015.
Pentru realizarea în bune condiţii a programului, IAR Ghimbav a colaborat cu companii precum Turbomecanica, Aerostar, Aeroteh, Aerofina, Airbus Helicopters, Elbit Systems Ltd., Rafael, Breeze Eastern, Rockwell-Collins, Terma AS, Thales Underwater Systems, CCIZ, Condor etc.
Un comentariu
OFERTA DE MUNCA PART-TIME CU EDITURA, EXTREM DE SERIOASA SI LEGALA IN TOATA TARA!
PROIECTUL SE LANSEAZA LUNA VIITOARE SI INTERNATIONAL OFICIAL!!!
Cautam pentru EDITURA , operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi!
Pentru un plus de siguranta iti vom pune la dispozitie la final si o copie scanata a unui extras de cont bancar cu plata castigului, adica o dovada foarte clara a seriozitatii absolute a acestei oferte!
Oferim contract in sistem part-time!
Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" pe adresa noastra de email: projectdaniela@gmail.com