Tarifele de distribuție a energiei electrice vor scădea în medie cu 12% de la 1 ianuarie 2016, ceea ce va însemna o reducere de 4-5% a valorii facturii finale, a declarat Marius Vladu, șeful Direcției Comunicare, Cooperare și Relația cu Parlamentul din Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).
„Tarifele de distribuție se vor reduce cu 12%, în medie, de la 1 ianuarie. Astfel că, având în vedere faptul că tariful de distribuție reprezintă 40% din factura finală, aceasta va fi diminuată cu 4-5%”, a arătat Vladu.
Potrivit acestuia, ANRE monitorizează investițiile făcute de operatorii de distribuție, iar cele justificate sunt recunoscute în tarife. „Până acum, au avut loc doar creșteri de tarif. Aceasta este pentru prima dată când ANRE constată că nu este nevoie de creștere, ci de scădere, pentru că profitul distribuitorilor trebuie ținut în echilibru cu protecția consumatorilor”, a adăugat reprezentantul ANRE.
Vladu a mai spus că ANRE nu recunoaște în tarife investițiile începute, ci doar pe cele finalizate și puse în funcțiune. „Nivelul ridicat al corecțiilor valorice anuale negative ce urmează a fi luate în considerare la stabilirea tarifelor aplicabile în anul 2016 se datorează în principal următoarelor: creșterea cantităților de energie electrică distribuite în cursul anilor 2014 și 2015 față de nivelul prognozat inițial, scăderea substanțială a prețului de achiziție a energiei electrice pentru acoperirea CPT (consumului propriu tehnologic – n.r.) realizat/recunoscut de ANRE, față de cel prognozat inițial, aplicarea corecției de venituri aferente anului 2016 datorită diminuării valorii RRR (Ratei Reglementate a Rentabilității) de la 8,52% la 7,7%, în conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 146/2014′, se arată într-un răspuns al ANRE.
Oficialii autorității precizează că, din analizele efectuate în vederea stabilirii corecțiilor valorice anuale, a rezultat că venitul reglementat realizat de operatori în anul 2015 este mai mare decât cel cuvenit.
„În consecință, sunt necesare corecții negative, a căror amânare presupune admiterea ca operatorii să beneficieze pentru o perioadă de timp de venituri suplimentare nejustificate, ceea ce considerăm că aduce prejudicii utilizatorilor și este în favoarea operatorilor de distribuție. În plus, dacă se menține această tendință, ar rezulta de la an la an cumularea unor venituri negative amânate importante, de care operatorii de distribuție concesionari ar beneficia nemeritat și care ar fi din ce în ce mai dificil de reglat înainte de finalul perioadei de reglementare 2014 – 2018′, mai precizează reprezentanții ANRE.
Pe de altă parte, potrivit distribuitorilor de energie, tarifele de distribuție pot varia de la un an la altul, în termeni reali, cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuție și cu 7% pentru tariful mediu ponderat.
Factura la curent se reduce cu 4-5% de anul viitor
0
Add A Comment
Alte stiri similare
Curtea de Apel Brașov a pus capăt uneia dintre cele mai controversate interpretări fiscale ale ultimilor ani: TVA-ul de 19% aplicat…
Poiana Brașov are punct de atracție pentru familiile cu copii: Alpin Magic Land, cel mai mare parc tematic în aer…
Ieri, agenții Poliției Rutiere Brașov au organizat mai multe filtre rutiere în puncte cheie din județul Brașov, într-un interval orar…
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brașov – Secția 3 Poliție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe…
Din cauza unor lucrări de infrastructură efectuate în comuna Sânpetru, luni, 16 iunie 2025, în intervalul orar aproximativ 11.00 –…
Polițiștii din Feldioara au fost sesizați de o femeie, care le-a relatat că a fost bătută de concubinul ei. Incidentul…
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov au organizat și desfășurat, în ultimele zile, o amplă acțiune la care…
Primarul George Scripcaru și arhitectul care asigură municipalității asistența tehnică, Alexandra Stoica, au verificat, astăzi, starea Cetățuii de pe Dealul…
Restricții de circulație pe DN1, la Predeal, în zona pasajului de peste calea ferată. „Duminică seara, în data de 15.06.2025,…
Compania ICCO Brașov a pornit în 1990, într-o sufragerie de apartament, ca o firmă de asamblat computere. Astăzi, după 35…
BCR a transmis un anunț important către toți clienții. Banca, a doua ca mărime din România, avertizează că încercările de…
Autobuzele care deservesc traseul metropolitan 140, Brașov – Zărnești, își vor relua de mâine, 14 iunie 2025, circulația pe traseul…
O scrisoare de protest împotriva grupării Sorin Grindeanu – Marcel Ciolacu circulă începând de joi printre membrii PSD, potrivit documentului…
După cum vă informa Biz Brașov în urmă cu o lună, primarul orașului Râșnov, Horia Motrescu, a făcut o serie…
Tribunalul Bucureşti a dispus prelungirea cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul primarului oraşului Sinaia, Vlad Oprea, într-un…
CFR Călători a pierdut procesul pe care l-a intentat Autorității pentru Reformă Feroviară și Bursei Române de Mărfuri în legătură…
Administraţia Fondului pentru Mediu va demara, începând cu data de 19 iunie 2025, ora 10:00, sesiunea de înscriere a persoanelor…
Județul Brașov devine, din luna iunie, parte a celui mai amplu program național de susținere a micilor producători locali. Profi…
Drumarii brașoveni derulează astăzi mai multe lucrări de întreținere, care necesită restricții de circulație. Astfel, în județul Brașov, pe ocolitoarea…
Temperaturile se vor situa peste valorile obişnuite, în cea mai mare parte a ţării, până la jumătatea lunii iulie, conform…