Stiri Brasov

Un sibian explică de ce Brașovul s-a făcut de râs în semifinala concursului pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene 2021

brasov-capitala-culturala-europeanaBrașovul a avut ambiția să candideze pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. A avut neinspirația să meargă cu un dosar de candidatură care nu avea legătură cu actele culturale ci cu turismul. O spune Razvan Pop, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu, pe blogul personal, razvanpop.ro:
„Un alt caiet slab a fost cel al Brașovului. Orașul a mers exact pe traiectoria turismului său și a pierdut, cum era de așteptat. Brașovul s-a adresat publicului său captiv, turistul român de middle-class. Un logo ecologic când nu se discuta de ecologie, Brașovul a părut că și-a pregătit dosarul pentru o eventuală candidatură la Capitala Ecologică a Europei, titulatură pe care o merită cu prisosință, fiind fără concurență, polul verde al României”.
Brașovul, cu o istorie și cultură fabuloasă, s-a prezentat cu civilizația muntelui. Negustorii brașoveni au ajuns cu caravanele pline de mărfuri, în epoca medievală, până la Bagdad, Irak. Nu am rămas doar în munți, să avem o civiliație montană.
Negustorii brașoveni se implicau în impunerea domnitorilor în Transilvania, Moldova și Țara Românească, pentru că știau cum merg vremurile. Astăzi ne-am prezentat în fața Europei culturale cu un logo de turism.
Ziare românești, maghiare, germane, cărți românești, maghiare și germane. Fără conflicte interetnice ca în Cluj, de exemplu, unde românii și maghiarii se înjură permanent în 2015. Și se vor înjura și în 2021.
Cel mai cosmopolit oraș din România, cel mai european oraș din România, înconjurat de Cetatea Râșnov, Cetatea Rupea, Cetatea Făgăraș, castelul Bran, bisericile fortificate de la Prejmer, Ghimbav, etc și noi ne-am prezentat „ecologic”.

Trist este că cei care au greșit nu renunță la idee. Ei susțin că au o strategie de viitor și vor continua cu Civilizația muntelui. Poate ar fi mai bine să meargă la Biblioteca Județeană, să citească toate cărțile despre Brașov (care sunt chinuitor de puține, nu avem cărți despre Brașov, despre cultura noastră) și să vadă ce înseamnă cultura Brașovului. Când te apuci de o strategie culturală, regula numărul 1 spune că trebuie să citești. Cultură, nu broșuri de turism.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

9 Comentarii

 1. O echipă care nu mizează pe același interese a fost motivul pentru care Brașovul nu a căpătat statutul. Punct.

  Ce spune cineva din Sibiu e irelevant, oricât de capitală ar fi fost în 2007.

  • Sunt brasovean, dar trebuie sa ii dau dreptate domnului din Sibiu. Am vizionat clipul de prezentare de 12 minute si nu prea am vazut multe lucruri legate de cultura. Sincer, ma asteptam sa vad secvente cu Junii Brasovului, concerte de la Biserica neagra, festivalul de blues & Jazz (care e la ed 3). Acestea sunt acte de cultura, nu schiatul si snowboarding-ul (si eu practic aceste sporturi). Vroiai sa mergi pe ideea de civilizatia muntelui, atunci prezinta traditiile si mestesugurile montane.
   Brasovul s-a prezentat bine pt o capitala de turism, nu de cultura. Ce ma doare mai tare este ca avem acte de cultura in brasov, insa ele nu sunt promovate si au ramas la nivel de underground.
   As fi vrut sa fim alesi ca si capitala europeana a culturii pt ca avem acest potential, insa din pacate nu poti cu aceasta prezentare care este off-topic.

  • Irelevant? Chiar deloc – nu conteaza de unde e, are mare dreptate.

 2. Oricum prea multa lume nu a crezut in proiect
  Asadar esecul nu cred ca a afectat Brasovul prea mult fata de pierderea finalei WYOG
  Cat priveste comentariul lui Razvan Pop trebuie sa tinem seama ca fata de el Cecilia Doiciu este o somitatate intelectuala
  Despre istoricul din el se spune ca a scris cu un articol mai mult decat a citit
  E tipic pentru orasul care are citez” cel mai mare festival de teatru din lume ” dar nu are o sala de teatru( ba e cinematograf altoit , ba este o hala industriala ) sau cel mai tare festival de film fara ca orasul ( sic!!) sa aiba cinematograf!
  Sa il citezi pe Razvan Pop un politruc ratat din satucul Sibiu este cu tot respectul pentru realizatorul articolului un bun exemplu de umor sau de prostie.

 3. Catalin eu cred ca partea ta de Kereres a fost abuzata de Catalin pe un camp in aproprierea cartierelor muncitoresti din Brasov.
  Acest lucru a creat un conflict interetnic launtric , fiindca altcumva nu ai fi avut aceasta reactie .
  Dar sunt sigur , tu esti un intelectual de mare valoare umana ,educat ,inovator si ai sa treci peste toate angoasele trecutului.
  In rest daca pui deoparte trauma care te -a marcat s-ar putea sa ai putintica dreptate.
  Inainte insa de a emite judecati eu te intreb …ai fost vreodata la Sibiu?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*