Hanuka este un prilej de serbări cu cântece şi jocuri pentru toate comunitățile de evrei din lume, și în special pentru copii care primesc şi cadouri. Anul acesta, la Brașov, „Sărbătoarea Luminilor” va fi și un moment de omagiere a celor 38 de copii brașoveni, cu vârste cuprinse între 4 și 13 ani, care și-au pierdut viața în cel de-al doilea Război Mondial în lagărele naziste din Auschwitz. Pentru prima dată va fi editat un volum, „Aripi de lumină”, care va conține 38 de povestiri scrise de elevi de la Colegiul Național Unirea și Liceu de Arte Plastice Hans Mattis Teutsch care vor surprinde aspecte din viața acestor copii, ca și cum ei ar fi încă printre noi. De asemenea, fiecare povestire este însoțită de un desen cu chipul acelui copil așa cum și l-au imaginat autorii.
Tiberiu Roth, președintele comunității evreilor din Brașov, a precizat că ideea acestui volum aparține Rodicăi Cânda, psiholog, care i-a adus pe elevii de la cele două licee la Sinagoga de pe strada Poarta Șchei să viziteze monumentul ridicat în memoria evreilor care și-au pierdut viețile în lagărele de concentrare, și pe care sunt trecute și numele celor 38 de micuți. „Fiecare elev a scris o poveste ca din partea unuia dintre cei 38 de copii. Sunt scrise ca și cum acești copii ar fi încă în viață și ne povestesc întâmplări din viața lor”, a explicat Tiberiu Roth. „Într-o zi frumoasă de iarnă, când eram în clasa a II-a, am mers cu toții la o grădiniță să ducem cadouri. Eram la începutul lunii decembrie și nu peste multe zile venea vacanța”, este un fragment din povestirea scrisă de o elevă de la Liceul de Arte Plastice pentru micuțul Yeruklam Daskal, care a murit la Auschwitz la vârsta de numai șase ani.
„O mărturie a bunei comuniuni între etnii”
Lansarea volumului va avea loc sâmbătă de la ora 17.30 la Sinagoga brașoveană, când vor avea loc și spectacole, dar și concerte cu prilejul Hanuka, care este o sărbătoare ce se desfășoară pe parcursul a opt zile și se va finaliza pe 13 decembrie. „Această carte este încă o mărturie a bunei comuniuni între etniile din orașul nostru, din toate timpurile. Faptul că 38 de elevi de la cele două licee au reușit să creioneze poveștile și chipurile celor 38 de copii evrei din Brașov, care au murit la Auschwitz, este unul dintre cele mai frumoase omagii pe care comunitatea brașoveană îl poate aduce membrilor dispăruți”, a precizat administratorul public al Brașovului, Miklos Gantz.
Broșura a fost editată în trei limbi, respectiv română, engleză și ebraică veche, într-un tiraj de 1.000 e exemplare. Cei 38 de coautori ai volumului vor fi prezenți la această ceremonie și vor aprinde pe geamurile sinagogii câte o lumânare în amintirea copiilor care au murit acum mai bine de o jumătate de veac. Comunitatea de evrei din Brașov îi invită pe toți brașovenii să participe la evenimentele prilejuite cu ocazia acestei mari sărbători.