Ministrul Afacerilor Interne a verificat ieri gradul de pregătire al autorităților din întreaga țară pe perioada de iarnă, în acest sens fiind organizată o videoconferință cu prefecții, la care au participat și reprezentanții altor ministere implicate. Totodată, Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a cerut ca, până miercuri, 9 decembrie, la nivelul fiecărui județ, instituțiile prefectului să publice pe paginile proprii de internet o situație cu toate contractele de deszăpezire care sunt în derulare, pe toate cele trei palierele, respectiv cele încheiate de CNADNR (pentru drumurile naționale, europene și autostrăzi), cele încheiate de consiliile județene (pentru arterele din administrarea acestora) și cele încheiate de către primării pentru drumurile comunale.
Prefectul Brașovului, Mihai Mohaci, a precizat că la nivelul județului Brașov există deja situația contractelor încheiate de către Compania de Drumuri pentru deszăpezirea șoselelor naționale, dar și a contractelor încheiate de către Consiliul Județean Brașov. „Am transmis o adresă către toate primăriile, prin care le-am cerut ca până mâine (astăzi – n.r.) să ne transmită datele referitoare la activitatea de deszăpezire a drumurilor pe care le administrează, astfel încât să putem posta pe site-ul instituției informațiile complete. Dacă în ceea ce privește drumurile naționale și județene, putem posta rapid informațiile, pe cere venite de la primării le vom afișa pe măsură ce ne ajung”, a explicat Mihai Mohaci.
Cât costă deszăpezirea
Acesta a precizat că pentru deszăpezirea celor zece drumuri naționale (peste 420 de km) care traversează județul au fost încheiate contracte cu două companii. Astfel, Consal SRL, care va ocupa de deszăpezirea zonelor Predeal – Bran – Poiana Mărului, respectiv DN 1, DN 73, DN 73A, iar Valdek Impex SRL din Sfântu Gheorghe, va asigura deszăpezirea în zonele Rupea – Feldioara și Săcele – Lunca Câlnicului, respectiv DN 1A, DN 10, DN 11, DN 13, dar și Ocolitoarea Brașovului. Drumurile județene din zona Hărman – Bod vor fi deszăpezire de Eurostrada, cele din Bran de Morani Impex SRL, iar cele din zonele Făgăraș și Rupea de Consal SRL. „Pentru a interveni pe drumurile naționale și județene firmele care au câștigat aceste contracte au pregătite 94 de utilaje, iar stocurile necesare sunt de 22.320 de tone de sare și 21.310 de tone de nisip”, a punctat Mihai Mohaci.
Reprezentanții Prefecturii au precizat că la ora actuală se află în stoc pentru deszăpezirea drumurilor judeţene 7.674 tone de nisip şi 814 tone de sare și pentru deszăpezirea drumurile naţionale 1.003 tone de nisip şi .6297 tone sare.
Pentru deszăpezirea celor peste 420 de km de drumuri naționale care traversează județul valoarea estimată a contractelor pentru această iarnă a fost de 12.848.675,62 lei fără TVA, iar pentru deszăpezirea celor 700 de km de drumuri județene, valoarea contractelor fusese estimată la 3,2 milioane de lei.