36 de troiţe din cartierul Şchei, care sunt înscrise pe Lista Monumentelor Istorice din Braşov şi pe Lista Patrimoniului Cultural Naţional, au fost valorificate și introduse în circuitul turistic printr-un proiect derulat de către Agenția Metropolitană Brașov și finanțat și de către Consiliul Județean Brașov. Prin intermediul proiectului „Troițele din Șcheii Brașovului – Mărturii ale timpului” au fost amenajate trei trasee turistice care pleacă din Piața Unirii și care includ aceste monumente arhitecturale deosebite pentru tradiția Brașovului. „Cu ajutorul elevilor de la mai multe școli, au fost marcate traseele la nivelul infrastructurii pietonale, iar în scurt timp vor fi amplasate și panouri stradale de informare și promovare a traseelor create. Tot prin acest proiect au fost tipărite 800 de albume de fotografie, dar și 8.000 de pliante-hărți, ce vor fi distribuite în centrele de informare turistică din oraș”, a explicat Ramona Ganea, reprezentantul AMB. Odată cu implementarea acestui proiect, braşovenii şi turiştii vor beneficia de informaţii referitoare la istoria şi valoarea patrimonială a troiţelor.
Mărturii ale tradiției ortodoxe
Istoricul Alexandru Stănescu, care a contribuit la partea documentară a acestui proiect, a subliniat faptul că pe lângă punerea în valoare a patrimoniului construit, s-a încercat și promovarea unor tradiții ale șheienilor. „Troițele sunt mărturii ale tradiției ortodoxe a Brașovului, dar pe unele dintre ele să pot vedea și influențele catolice sau protestante. Cea mai veche dintre troițe, Crucea din Cutun, a fost realizată încă din 1292, iar acum se află în stare de conservare în cimitirul Bisericii Grecești. Cred că prin acest proiect se arată că Brașovul se află într-o stare de normalitate din punct de vedere cultural, pentru că s-au unit instituții importante, respectiv Primăria, Consiliul Județean, AMB sau Uniunea Junilor, în scopul promovării patrimoniului, într-un mod profesionist”, a precizat Alexandru Stănescu.
Primăria s-a implicat în renovarea troițelor
Proiectul „Troițele din Șcheii Brașovului – mărturii ale timpului” poate constitui și un prim pas spre apariţia unui studiu monografic despre trecutul istoric al românilor din Şchei şi Braşovul Vechi, credinţa acestora şi obiceiurile lor, ceea ce ar îmbogăţi informaţiile din acest domeniu. Viceprimarul Adina Durbacă declarat că în ultimii ani, cu bani de la bugetul local au fost restaurate patru troițe. „Aceste trasee turistice vor aduce Brașovului un plus valoare și în ceea ce privește candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii, fiindcă este promovată atât tradiția, cât și istoria brașovului”, a spus Adina Durbacă. Totodată, Stănescu a afirmat că mai sunt unele obiective care necesită reparații minore, dar o prioritatea ar trebui să fie repararea Crucii de la Știm (de la intersecția străzilor Curcanilor și Costiței). „Ar fi nevoie de intervenții urgente, însă sunt probleme cu un proprietar sin zonă, care spune că aceasta este construită pe terenul lui, deși a fost ridicată pe stradă. Această cruce, pe lângă faptul că este extrem de valoroasă din punct de vedere artistic, este și locul în care, în 1916, Junii Curcani steagul grupului, batalionului Armatei Române care a eliberat Brașovul”, a subliniat Stănescu. „În perioada următoare, Consiliul Local „ar trebui să aloce fonduri consistente, pentru a transmite generațiilor viitoare aceste tradiții. În urmă cu doi ani, împreună cu Uniunea Junilor, am derulat un proiect ce a avut ca obiect promovarea obiceiurilor junilor. Acum a fost realizat proiectul referitor la valorificarea patrimoniului imaterial și cred că firesc ar fi ca cercul să se închidă cu elaborarea unei politici de marketing pentru promovarea acestor valori și atragerea turiștilor”, a punctat Dragoș David, directorul Agenției Metropolitane Brașov.
2 comentarii
Dureros de citit, prea multe greseli gramaticale si lipsuri, ca exemplu : "este și locul în care, în 1916, Junii Curcani steagul grupului, batalionului Armatei Române"
O activitate simplă, desfășurată acasă pe calculator, îți poate îmbunătăți venitul lunar cu până la 300 euro. Fii inteligent, încearcă și tu! Ai nevoie de cunoștințe minime de lucru cu fișiere pdf și word. Pentru mai multe detalii trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: nicufarcas@gmail.com