Brașovul este singurul oraș din România care a fost prezent la întâlnirea de săptămâna trecută de la Aarhus, Danemarca, la care au participat primari, viceprimari şi consilieri ai oraşelor din 22 de ţări europene, pentru a discuta despre măsurile de prevenire şi combatere a radicalizării şi extremismului violent, în contextul ultimelor evenimente survenite pe plan internaţional şi al responsabilităţii autorităţilor locale de a asigura securitatea tuturor cetăţenilor comunităţii. La acest eveniment, orașul de la poalele Tâmpei a fost reprezentat de către viceprimarul Adina Durbacă, care a făcut o analiză a provocărilor şi situaţiilor specifice cu care se confruntă autorităţile locale, în contextul multietnicităţii şi multiculturalităţii care caracterizează în prezent majoritatea comunităţilor urbane din Europa.
„În finalul conferinţei s-a lansat apelul adoptării de urgenţă a unor planuri comune de acţiune, în urma consultării cu guvernele ţărilor participante, privind prevenirea şi combaterea radicalizării şi a tuturor formelor de extremism violent. Pornind de la concluzia că măsurile concrete care se vor întreprinde nu pot fi duse la îndeplinire fără implicarea activă a autorităţilor locale, primarii prezenţi la această adunare au adoptat Declaraţia autorităţilor locale prezente la Conferinţa «Pentru o coaliţie a oraşelor europene împotriva extremismului violent». Este foarte important să înscriem Brașovul în conceptul de «strong city» și să arătăm cum conviețuim cu celelalte etnii”, a explicat Adina Durbacă. Alţi participanţi la această secţiune de discuţii au fost reprezentaţii oraşelor Helsinki – Finlanda, Coevorden – Olanda, Malmö – Suedia, Bagneux –Franţa, Brent – Marea Britanie, Vilvoorde – Belgia, subliniind rolul autorităţilor locale în lupta împotriva radicalizării şi a extremismului violent, problemele cu care se confruntă aleşii locali în gestionarea acestei situaţii sensibile şi prezentând exemple de bună practică. De asemenea, prin semnarea declarației, autoritățile prezente la Aarhus s-au angajat să ceară autorităţilor naţionale includerea sistematică a aleşilor locali în planurile şi strategiile ce se vor dezvolta în acest scop la nivel european şi naţional. „Una dintre problemele evidențiate în timpul discuțiilor a fost că, în multe situații, minoritățile etnice nu sunt implicate în luarea deciziilor la nivel local, iar o soluție ar fi ca aceste comunități să fie implicate în acest proces. În acest context, cred că primarii sunt în prima linie a frontului, iar rolul lor este extrem de important”, a precizat Adina Durbacă.
Totodată, semnatarii declarației au căzut de acord cu propunerea de a înfiinţa o alianţă a oraşelor în vederea prevenirii radicalizării ce conduce la extremismul violent, iar în acest scop a fost propusă crearea unei platforme digitale care să permită schimbul de iniţiative, expertize şi resurse puse deja în aplicare în vederea combaterii radicalizării.