Imobiliare, Stiri Brasov

Avem nevoie de locuințe sociale, dar numai de promisiuni avem podul plin. În prezent, sunt peste 2.500 de cereri la Brașov

asigurare locuintaNevoia de locuințe sociale este tot mai ardentă, iar acest lucru este demonstrat de numărul de solicitări pe care le-au primit autoritățile. Deocamdată, de la Guvern au venit doar promisiuni că anul viitor Ministerul Dezvoltării Regionale va finanța construcția de locuințe sociale (nu s-a spus însă și câte, dar mai ales unde), numai că înștiințarea către primării a fost transmisă în ultima zi de mandat a ministrului Liviu Dragnea, astfel că nu se știe dacă programul va fi continuat și de noul Guvern instalat în funcție săptămâna trecută. „Finanțarea construcției acestor imobile de la bugetul de stat a fost reglementată printr-o lege din 2008. Ulterior, printr-o ordonanță de urgență din 2012, a fost anulată acordarea subvențiilor pentru aceste proiecte. Acum, pentru ca acest program să devină funcțional, în primă fază, trebuie pus la punct cadrul legislativ”, a explicat viceprimarul Brașovului Adina Durbacă inadvertența legislativă care ar putea da peste cap întregul Program Național de Construire a Locuințelor Sociale promis de Guvern.

În prezent, numărul brașovenilor care au solicitat o locuință socială depășește 2.500 de persoane și familii. „La nivelul municipiului Brașov sunt peste 2.500 de cereri, unele depuse la RIAL SRL, societate subordonată Consiliului Local, iar altele la Direcția de Servicii Sociale. Noi am transmis listele și toate documentele necesare Ministerului Dezvoltării, după cum ni s-a solicitat, și sperăm ca în 2016 să se construiască aceste locuințe”, a declarat Durbacă. Astfel, la RIAL sunt înregistrate 2.379 de solicitări pentru o locuință socială dintre care 592 de la persoane care au fost evacuate din locuințe retrocedate, 150 de la persoane cu dizabilități, 144 de la bugetari, iar 704 de la alte categorii de persoane.

Pentru 789 de cereri nu s-au depus acte doveditoare pentru încadrarea într-o anumită categorie de locuință. La cererile de la RIAL se mai adaugă alte 156 înregistrate la Direcția de Servicii Sociale.

Ce proiecte există în teorie

Primăria și RIAL au în plan deocamdată construcția a 36 de apartamente în trei blocuri cu două nivele în zona Fundătura Hărmanului, pentru acest proiect fiind efectuat studiul de fezabilitate. De asemenea, printr-o colaborare dintre ANL și Ministerul Apărării Naționale, pe strada Agricultorilor fusese proiectată construcția a trei blocuri, cu 200 de apartamente, proiectul fiind inițiat din 2009, fără a mai fi alocată însă și finanțarea necesară de la bugetul de stat. Costul estimat al tuturor apartamentelor era de aproximativ 10 milioane euro, iar primăria urma să investească alte 1,8 milioane de euro pentru utilităţi. „De asemenea, suntem în discuție cu o asociație non-guvernamentală care intenționează să obțină finanțări din străinătate pentru a construi un bloc de locuințe sociale, iar Primăria să pună la dispoziție terenul”, a subliniat viceprimarul Brașovului

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*