Municipalitatea brașoveană vrea să continue investițiile în ceea ce privește siguranța elevilor în instituțiile de învățământ, iar acum caută un expert autorizat care să efectueze analiza de risc la securitatea fizică a 37 de școli, grădinițe sau licee. Aceste evaluări sunt obligatorii, în conformitate cu Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, iar modificările legislative care vizează unităţile şcolare au fost efectuate încă din 2012, dar s-au aplicat abia din iunie 2013. Analizele le va putea face doar unul dintre cei 180 de evaluatori înregistraţi în Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică, dintre care 10 sunt din județul Brașov. Aceștia își pot depune ofertele până în data de 23 noiembrie. Costul total al evaluărilor pentru cele 37 de unități școlare este estimat la suma de 241.935 de lei. „Am început demersurile pentru a scoate la licitație planurile de risc fizic pentru 37 de imobile aparținând unor unități de învățământ, astfel încât odată cu aprobarea bugetului pe anul viitor să știm ce investiții ar trebui să realizăm pentru a crește gradul de siguranță al elevilor și cadrelor din unitățile școlare”, a explicat Miklos Gantz, administratorul public al Brașovului.
În conformitate cu anunțul de licitație, consultantul va trebui să definească parametrii interni și externi care generează sau modifică riscurile la securitatea fizică a fiecărei unități, să stabilească metoda și instrumentele de lucru, să identifice toate riscurile la securitatea fizică a zonelor de impact, a evenimentelor și cauzelor riscului, precum și a potențialelor consecințe, precum și să analizeze riscurile la securitatea fizică și să întocmească Raportul de evaluare si tratare a riscurilor la securitatea fizică.
Ce şcolile erau considerate nesigure
Acum câţiva ani, poliţiştii braşoveni au făcut un top al celor mai nesigure şcoli atât din municipiu, cât şi din judeţ din punctul de vedere al incidentelor în care au fost implicaţi elevii de-a lungul timpului. La nivelul judeţului erau identificate cinci unităţi şcolare cu grad de risc mediu şi alte şapte cu grad ridicat de risc. Printre unităţile şcolare care au fost erau trecute pe „lista neagră” cu o serie de antecedente peste ani se numără Grupul Şcolar „Nicolae Rucăreanu“, Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu“, Colegiul Tehnic Transilvania, Colegiul Naţional „Andrei Bârseanu“, Colegiul Tehnic de Construcţii şi Arhitectură „Christian Kertsch“. O parte dintre liceele de pe acea listă s-au desfiinţat prin comasarea cu alte unităţi şcolare, însă o listă actualizată a problemelor de siguranță în școli nu a mai fost dată publicității.