
Conducerea Teatrului Sică Alexandrescu și-a anunțat vinerea trecută demisia în bloc, motivând că a luat această decizie în semn de protest față de anumite decizii luat de municipalitate, care au fost în defavoarea instituției pe care au reprezentat-o. „Conducerea teatrului şi, implicit al Festivalului de Dramaturgie Contemporană (Claudiu Goga – director, Mariana Hudişteanu – contabil şef, Oana Borş – secretar literar), a hotărât să îşi dea demisia”, se precizează în comunicatul de presă al fostei conduceri a teatrului. În semna de solidaritate, și alți trei angajați ai instituției de cultură au ales să demisioneze.
Una dintre principalele nemulțumiri ale conducerii Teatrului o constituie faptul că odată cu terminarea lucrărilor de renovare a Sălii Mari, anul trecut, reprezentanții municipalității au decis ca spațiul să fie închiriat de către Primărie, banii obţinuţi urmând să intre direct în bugetul Brașovului. „A fost astfel limitată posibilitatea Teatrului de a realiza venituri proprii, conform prevederilor legale. La început, aceste închirieri se făceau fără a se ţine cont de programul de repetiţii şi de spectacole al teatrului”, se precizează în comunicatul de presă.
Prețuri mai mici pentru bilete
De asemenea, reprezentanții conducerii instituției de cultură și-au mai manifestat nemulțumirea și față de faptul că șefa Direcției de Relații Externe, Cultură și Evenimente din Primărie, Cecilia Doiciu, care este și membru în Consiliul de Administrație al Teatrului, nu a fost de acord cu prețurile propuse pentru biletele de intrare la Festivalul de Dramaturgie Contemporană, solicitând ca preţul acestora să fie egal cu preţul biletelor spectacolelor din repertoriu Teatrului Sică Alexandrescu. „Acest lucru este fără precedent, domnia sa fiind de acord ani de zile ca preţul biletelor din festival să fie mai mare ca preţul biletelor din repertoriu. Cu atât mai mult cu cât, subvenţia de anul acesta a Festivalului a fost diminuată, cu doar o lună înainte de începerea evenimentului, cu un procent de peste 25 %, invocându-se faptul că restul de cheltuieli trebuiesc acoperite din venituri proprii”, au mai explicat reprezentanții conducerii demisionare a teatrului.
Urmează concursul pentru funcția de manager
Reprezentanții Primăriei Brașov nu au dorit să comenteze aceste acuze însă îi asigură pe brașoveni că zilele viitoare va fi numită o nouă conducere, iar activitatea instituției va fi reluată, astfel că organizarea Festivalului de Dramaturgie Contemporană nu va fi pusă în pericol. „Demisia este un act unilateral de voință, nu o putem comenta. Îi mulțumim domnului Claudiu Goga pentru activitatea pe care a derulat-o până acum, iar zilele viitoare va fi numit un nou director interimar, ținând cont că și domnul Goga era tot interimar pe acest post. În conformitate cu programarea efectuată, vom organiza în perioada următoare concursurile la toate cele trei instituții pentru care la procedura din vară candidații înscriși nu au obținut notă de trecere. Îi asigurăm pe brașoveni că Festivalul de Dramaturgie Contemporană se va desfășura în conformitate cu programul stabilit”, a subliniat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov. În conformitate cu studiul de consum cultural un punct slab al Braşovului este tocmai cel al managementului instituţiilor de cultură din Braşov şi al ofertei culturale. Cei care vor candida la posturile de manager ale instituțiilor de cultură vor trebui să țină cont în proiectul de management pe care îl vor prezenta la concurs de rezultate din acest studiu de consum cultural. Procedura de selecția ar urma să aibă loc după 1 ianuarie, astfel ca potențialii candidați să aibă la dispoziție și execuția bugetară pe acest an pentru a-și putea contura bugetul.