Decizia Guvernului de a majora în secret salariile funcţionarilor din Finanţe a stârnit nemulţumirea tuturor funcţionarilor publici, care cer creşteri salariale pentru toată lumea. Sindicatul Sed Lex a anunţat, ieri, că au început proteste spontane în toată ţara. La Brașov, însă, nimeni nu a ieșit să protesteze. Liderul sindicaliștilor din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Brașov, Ștefan Nicolae, ne-a declarat că nu înțelege de ce nu au ieșit oamenii să protesteze. „Probabil că sunt mulțumiți sau poate că le este frică”, a spus acesta.
„Datorită modului defectuos în care este gestionată politica salarială în România, creând discriminări între categorii sociale ţi chiar între angajaţii din cadrul administraţiei publice (vezi creşterile salariale acordate în învăţământ şi sănătate precum şi angajaţilor din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF) salariaţii din domeniul fiscului, din primării şi din alte instuţii din administraţia publică centrală şi locală au declanşat acţiuni spontane la nivel naţional, solicitând în mod expres acordarea de creşteri salariale”, se arată într-un comunicat al Alianţei Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex
Acţiunea funcţionarilor are loc după ce, săptămâna trecută, fără să anunaţe, Guvernul a majorat salariile unor funcţionari din Ministerul de Finanţe şi din ANAF, mai ales în aparatul central, chiar de la 1 noiembrie
Veniturile a 5.700 de angajaţi din cele două instituţii vor creşte, în medie, cu 22 de procente, începând din noiembrie. Ministerul Finanţelor a fost forţat să recunoască realitatea abia după ce sindicatele au acuzat Guvernul că a decis în secret majorarea salarială. Sindicaliştii au anunţat că principalii beneficiari sunt doar 3.000 de angajaţi, ale căror lefuri vor creşte cu peste 50%.
Decizia de majorare a salariilor nu apărea în proiectul de rectificare bugetară aprobat recent de guvern. A apărut într-o ordonanţă de urgenţă, publicată pe 29 octombrie în Monitorul Oficial şi care precizează că, începând cu luna noiembrie, cresc lefurile angajaţilor din structurile centrale ale Ministerului şi ANAF, din Agenţia pentru Achiziţii Publice şi din Direcţia pentru mari contribuabili.
Nu se mai măresc salariile
Guvernul a revizuit marţi prevederea aprobată vineri pentru creşterea salariilor personalului din Ministerul Finanţelor, ANAF şi alte structuri, după ce câteva mii de angajaţi din Finanţe din ţară şi Bucureşti au oprit lucrul şi au declanşat un protest spontan, astfel că măsura a fost anulată.
„Prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată astăzi (marţi – n.r.), a fost abrogat art.63 din OUG 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 şi unele măsuri bugetare. Prin acest articol se instituise acordarea unei majorări medii a salariilor de bază cu 22% pentru personalului din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, ANAF, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice”, se arată într-un comunicat al Guvernului.