Înfiinţat în 2011, Grupul de Acţiune Locală Asociaţia Transilvană Braşov Nord desfăşoară în prezent 27 de contracte cu finanţare europeană, valoarea totală a acestora ridicându-se la circa 2,3 milioane de euro, informează Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală.
În cadrul acestui GAL s-au reunit 68 de parteneri publici şi privaţi pentru a contribui la dezvoltarea locală a comunităţilor din nordul judeţului Braşov, mai exact oraşul Rupea şi comunele Apaţa, Buneşti, Caţa, Hoghiz, Homorod, Jibert, Măieruş, Ormeniş, Racoş, Ticuş şi Ungra.
În baza Strategiei de Dezvoltare Locală, GAL ATBN a obţinut finanţare nerambursabilă de aproximativ 2,3 milioane euro pentru cele 12 localităţi din zona de nord a judeţului Brasov, în vederea realizării de proiecte de dezvoltare rurală.
Din ianuarie 2012, GAL ATBN a început implementarea strategiei de dezvoltare, derulând diverse acţiuni menite să promoveze în rândul potenţialilor beneficiari din teritoriu oportunităţile de finanţare disponibile prin Axa LEADER a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. În vara lui 2015, spre finalul perioadei de implementare, 95% din bugetul alocat a fost contractat.
Beneficiari publici şi privaţi (fermieri, tineri întreprinzători, societăţi comerciale etc.) din teritoriul GAL au depus cereri de finanţare pentru propunerile de proiecte pe care le-au avut, semnându-se 27 de contracte de finanţare cu o valoare totală nerambursabilă de 2,164 milioane de euro. Banii au fost investiţi în agricultură, turism, mici afaceri şi servicii publice.
Principalele măsuri de finanţare din PNDR accesate de GAL Transilvană Braşov Nord sunt 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole”, Măsura 312 – „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi, Măsura 313 – „Încurajarea activităţilor turistice”, precum şi Măsura 322 – „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”.
Unul dintre proiectele de succes implementate cu ajutorul Grupul de Acţiune Locală Asociaţia Transilvană Braşov Nord aparţine fermierului Vocilă Liviu Ioan, din comuna Caţa, judeţul Braşov. Anterior completării cererii de finanţare, beneficiarul acestui proiect utiliza 34,77 hectare de teren în arendă şi 8,72 hectare de teren în proprietate, pentru grâu de toamnă (3,58 hectare), plante de nutreţ (8,52 hectare), pajişti temporare (1,13 hectare) şi pajişti permanente individual (30,26 hectare). De asemenea, el deţinea 34 de bovine sub un an, cinci juninci, 14 vaci reformate (pentru sacrificare), 200 de oi pentru reproducţie şi 57 de ovine tineret sub un an.
Prin proiectul contractat pe măsura 121, în valoare de 113.300 de euro, finanţarea nerambursabilă fiind de 56.650 de euro, beneficiarul doreşte creşterea competitivităţii exploataţiei agricole prin achiziţionarea de utilaje performante. Utilajele agricole care vor fi cumparate sunt un tractor, o remorcă tehnologică pentru furaje, un încărcător frontal pentru tractor şi o cositoare. Prin dotarea cu utilajele menţionate, beneficiarul se va adapta condiţiilor locale de producţie variate (tip de sol, pantă, climă, rezistenţa solului) şi va fi în măsură să asigure efectuarea lucrărilor mecanice în perioadele optime prevăzute de tehnologiile de producţie, astfel încât să fie asigurat necesarul de furaje pentru cele 49 de bovine şi 257 de ovine rezultate la finalul investiţiei.
Fermierii şi firmele zona oraşului Rupea au accesat peste 2,3 milioane de euro din fonduri europene
0
Articol precedentTestări de glicemie şi tensiune arterială pentru pacienţii cu diabet, la Farmaciile Dona
Următorul articol Un hotel din Poiana Brașov a rămas fără certificat de clasificare
Comenteaza aceasta stire
Alte stiri similare
Primarul din Sânpetru Marian Arhire a semnat contractul de finanțare pentru parcul fotovoltaic care se va construi în comună. Valoarea…
Ieri, Serviciul Rutier Brașov, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului Rutier Sibiu, au organizat și desfășurat o acțiune cu efective…
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brașov – Secţia 3 Poliţie au emis un ordin de protecție provizoriu și efectuează cercetări…
România ocupă locul 4 în Europa la supraponderalitate și ultimul loc în Uniunea Europeană la activitate fizică regulată, conform datelor…
Vineri, 13 decembrie, la Zurich, Elveția, a avut loc tragerea la sorți în urma căreia a fost stabilită componența grupelor…
Consiliului Judeţean a semnat astăzi contractul de lucrări pentru reabilitarea DJ 103D Viştea de Jos – Viştea de Sus, în…
O delegație a Reprezentanței UNICEF în România, condusă de către reprezentantul adjunct Gabriella Akimova, a efectuat astăzi o vizită la…
Topul celor mai iubite branduri brașovene, realizat de către revista de business Forward Brașov împreună cu Agenția BrandBerry, a ajuns…
FOTO: cu titlu informativ CEO Kronospan România, Oana Bodea, a anuțat intenția companiei de a construi la fabrica din Brașov…
Noul Mers al Trenurilor intră în vigoare pe 15 decembrie, aducând modificări importante în circulația feroviară din România. În unele…
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au dat, după trei zile de controale la supermarketuri şi hipermarketuri,…
Sărbătorile de iarnă sunt cele mai frumoase din an, dar vin la pachet cu agitația specifică goanei după cumpărături pentru…
Începând de astăzi, primii comercianți de brazi au început să își expună marfa în piețele agroalimentare din Brașov. Deocamdată, numărul…
Procurorii DNA și polițiștii judiciari au descins vineri, 13 decembrie, la sediul Autorității Electorale Permanentă. Investigatorii au cerut documente despre…
Primul guvern de după 1989, cel condus de Petre Roman, avea 28 de miniștri și 4 vicepremieri. Erau vremuri tulburi,…
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,91%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care…
Ținând cont de prognoza meteo pentru următoarele zile, tunurile și lăncile care produc zăpadă artificială vor funcționa la capacitate maximă…
Meteorologii anunţă că, în săptămâna dinainte de Crăciun, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice perioadei în toată ţara,…
Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu, vehiculat ca posibil candidat la alegerile prezidenţiale, a afirmat, joi seară, că este dispus…
Dan Grecu, campion mondial şi poreclit ”stăpânul inelelor” pentru evoluţiile sale la inele, a murit la vârsta de 74 de…