*Dacă actul normativ rămâne în forma actuală, companiile din industria de apărare vor trebui să aplice reduceri salariale de 2%, valoarea deflației
Aproximativ 150 de salariați ai companiei IAR SA Ghimbav au protestat spontan ieri, între orele 7.15-9.00, în fața porții de intrare în societate. Conflictul spontan a izbucnit pe fondul prevederilor legale care încalcă dreptul salariaților IAR SA la negocierea colectivă. În urma proestului, Șuba Arpad, liderul sindical al muncitorilor de la IAR Ghimbav, a fost chemat la Ministerul Economiei, institușia care patronează societatea brașoveană. În urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că pentru a amenda Legea bugetului pe anul viitor în sensul în care salariile să rămână la același nivel vor trebui purtate discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor. „Luni am stabilit să avem aceste discuții la Ministerul Finanțelor să modificăm Legea bugetului pe anul viitor pentru că dacă rămâne în acest fel va trebui să reducem salariile cu 2%, deoarece nu se mai aplică inflația, ci deflația”, a spus Șuba Arpad. Acesta a mai declarat că se fac demersuri și pentru ca anul viitor să se poată negocia contractul colectiv de muncă și creșterile salariale, având în vedere că salariile din domeniu au rămas la același nivel ca la apariția crizei.
„Salariaților IAR SA, reprezentați de Sindicatul ICA, care au dreptul la negocieri colective, conform Constituției României, dar și a actelor tratatelor internaționale la care România este parte, le-a fost restricționat evident dreptul de a negocia și, echivalent, dreptul la acțiuni colective, cu privire la cel mai important obiect al negocierii colective, respectiv salariul. Astfel, Sindicatul ICA nu poate negocia clauze în contractul colectiv cu privire la creșteri salariale decât condiționate conform legislației menționate. Mai mult, în contextul în care propune spre negociere creșteri salariale în afara limitelor impuse prin actele normative, nu poate declanșa conflict de muncă, dat fiind posibilă o interpretare de natură că acest conflict ar contraveni limitării dreptului impus prin art 157 din Legea 62/2011, respectiv s-ar putea interpreta ca pentru rezolvarea revendicărilor angajaților este necesară adoptarea unei legi sau a unui act normativ”, se arată în documentul citat.
IAR SA nu are datorii restante, a obținut profit în anii anteriori și se poate justifica o creștere salarială datorită creșterii productivității muncii, susține Sindicatul ICA. În ultima perioadă, Sindicatul ICA a făcut o serie de intervenții prin Blocul Național Sindical (BNS), la Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei și o adresă către Avocatul Poporului pentru sesizarea Curții Constituționale de la care nu s-a primit nici un răspuns, potrivit comunicatului de presă.
IAR Ghimbav are în prezent 317 salariați, numărul fiind același de câțiva ani, având în vedere că legislația în vigoare blochează angajările, asta cu toate că în ultimii doi ani comenzile statului, dar și contractele externe ale companiei, sunt în creștere, motiv pentru care „încărcarea pe angajat este în creștere”.