Brașovul va avea un plan de mobilitate începând de luna viitoare, după ce încă de la începutul acestui an, s-au cules de pe teren datele care ne vor arăta care sunt direcţiile de investiţii la capitolul infrastructură de transport. Printre principalele obiective ale acestui plan se numără și eliminarea punctelor negre cu risc de accidente atât pentru pietoni, cât și pentru autovehicule din municipiul Brașov. Astfel, în ceea ce-i privește pe pietoni, specialiștii care au întocmit acest plan de mobilitate au identificat patru zone de risc: intersecția de la Dârste, unde DN 1 se întâlnește cu ocolitoarea Brașovului și DN 1A spre Săcele, intersecția de la Maternitate, intersecția de la Gara Brașov și intersecția de la Gemenii.
„Punctele negre” de pe străzile Brașovului
Planul de mobilitate vizează întreaga zonă metropolitană, astfel că în ceea ce privește riscul producerii de accidente rutiere au fost identificate 9 „puncte negre”. „În document vor trebui prevăzute măsuri și pentru eliminarea accidentelor rutiere de pe unele artere din vecinătatea municipiului. Astfel, potrivit studiilor efectuate în vederea elaborării planului au fost identificate nouă puncte critice din acest punct de vedere, respectiv DN 13, Drumul European 60, în zona Timișul de Jos sau E 574, respectiv DN 73 spre Râșnov – Bran”, a precizat coordonatorul pe plan local al comitetului care se ocupă de elaborarea planului. Și în municipiul Brașov sunt o serie de zone cu risc crescut de producere a unor accidente rutiere: strada 13 Decembrie, care a devenit foarte aglomerară odată cu deschiderea noului mall, dar și ca urmare a dezvoltării imobiliare din zona Tractorul – Rulmentul, intersecția de trasee de autobuze de pe Bd. Eroilor și de pe Str. Lungă, sensul giratoriu din intersecția Bd-ului Gării cu Victoriei, sensul giratoriu de la intersecția Bd-ului 15 Noiembrie cu str. Iuliu Maniu – Bd-ul Mihail Kogălniceanu, intersecția de la Gemenii și cea de la intersecția dintre Calea București – Bd. Saturn și strada Poienelor. „Consultanții care lucrează la acest plan de mobilitate ne vor oferi și o serie de soluții cu privire la rezolvarea problemelor din aceste zone”, a explicat Adrian Atomei.
Intersecțiile care riscă să se blocheze la ore de vârf
Totodată, în conformitate cu acest plan de mobilitate, care nu a ajuns încă la forma finală, sunt imperios necesare unele măsuri de fluidizare a traficului și de promovare a mijloacelor de transport alternative altele decât autoturismele personale, altfel prin câteva intersecții, în zece ani, nu se va mai putea circula. „Au fost identificate o serie de zone din oraș care în prezent sunt cu trafic mai intens, iar dacă nu se vor lua măsuri se vor transforma în puncte critice”, a subliniat consilierul local. Astfel, pe lista intersecțiilor care ar putea deveni puncte critice la orele de vârf peste cinci ani, dacă nu se vor lua măsuri de fluidizare a traficului se numără intersecția din zona Teatrului Sică Alexandrescu și cea de la Patria. În schimb, peste 15 ani, dacă nu se vor găsi soluții pentru fluidizarea traficului vom avea și mai multe zone critice pe unde ar fi greu de trecut la orele de vârf: Patria, Onix, Complexul Mare de la Astra și intersecția străzii Hărmanului cu Drumul Coresi.
În momentul de față, este finalizat cel de-al treilea raport intermediar al planului de mobilitate urbană, care ne va oferi soluții pentru toate aceste probleme.. „Acesta va fi analizat în cursul săptămânii viitoare, când vor fi depuse și observațiile instituțiilor implicate. Conform procedurii, va urma un al IV-lea raport intermediar, apoi, va fi gata documentul final, lucru care cred că se va întâmpla la sfârșitul lunii noiembrie”, a precizat consilierul local.
Soluția pentru zona centrală
De asemenea, acest plan conține în anexă și câteva propuneri de proiecte. Unul dintre acestea vizează zona istorică a Brașovului, unde este propusă corelarea a trei proiecte mai vechi vehiculate în vederea fluidizării traficului și a extinderii spațiului pietonal, pe modelul aplicat deja de orașul Râșnov. „Acest nou proiect vizează realizarea, sub Parcul Central «Nicolae Titulescu» a unei parcări subterane, proiect care a mai fost propus, unde pe lângă autoturisme să poată fi parcate și autocare. Realizarea acestui obiectiv ne-ar permite să transformăm zona de sub Tâmpa într-una exclusiv pietonală, ținând cont că autocarele îi vor putea debarca pe turiști direct în zona parcului. De asemenea, se ia în calcul și corelarea unui alt proiect cu cele două, respectiv realizarea pasajului subteran pe sub Parcul Central (de la SIF până la Casa Armatei), ceea ce ar permite extinderea parcului și pe suprafața ocupată acum de strada Nicolae Iorga”, a explicat Adrian Atomei. Acesta a subliniat faptul că un astfel de proiect are șanse să obțină o finanțare europeană nerambursabilă, întrucât Uniunea Europeană este interesată de proiectele ce vizează prezervarea centrului istoric și amenajarea de zone de recreere și agrement.