Transilvania este regiunea de top aleasă de celebra editură americană de ghiduri turistice Lonely Planet în ediția „Best in travel 2016”. „Pune crucifixul deoparte și aruncă bulbul de usturoi – nu vei avea nevoie de ele în Transilvania de astăzi, care dă deoparte stereotipurile mai repede decât bătaia din aripi a unui liliac din iad. Da, cai și căruțe încă străbat drumurile împădurite de țară, dar ele vor împărți curând drumurile cu taxiurile care aduc spre locurile de cazare turiștii de pe Airbnb. Treci de tricourile «Contele Drankula» și veți observa un număr tot mai mare de galerii de artă, stațiuni bune de schi și excursii epice în natură”, arată celebrul ghid în prezentarea destinației regionale de top pentru anul 2016.
Renașterea Transilvaniei
„Transilvania se confruntă cu o renaștere. Cluj-Napoca a fost numit un orașul artistic al viitorului, iar Brașovul atrage tot mai mulțI turiști iubitori de viață de noapte ca și vânători de vampiri. (…) Zăpadă excelentă și un preț mic este visul oricărui schior. Poiana Brașov este la doar o jumătate de oră de orașul Brasov, iar Păltiniș, una dintre cele mai înalte stațiuni ale României (1440m) este la mai puțin de o oră de Sibiu”
Americanii confundă românii cu romii
„Arta modernă și gustul pentru pârtii nu au eclipsat România rurală din imaginația ta. Biserici fortificate se întind în toată Transilvania, unele dintre cele mai frumoase fiind la Biertan și Viscri. Când briza face obloanele de lemn să zornăie și sătenii romi (Roma villagers) îmbrăcați stacojiu merg pe câmpuri, această regiune aruncă o vrajă puternică”, se arată în ghidul american, care face o confuzie urâtă între români și romi.
Arome regionale
Ghidul prezintă și atracțiile culinare ale zonei. „Sarmalele românești, o frunză de varză rulată peste carne condimentată, șI mămăliga, un terci de mălai, de multe ori împânzit cu brânză sau slănină, constituie mese generoase. Dar în Ținutul Secuiesc, unde etnicii maghiari sunt mai numeroșI decât românii, există un gust mai puternic de paprika. Cu un gulaș unguresc, papanași românești (gogoși umplute cu brânză) și bucăți de carne la grătar există o mulțime de motive să ridici un pahar de țuică, apa de foc a locului, în cinstea bucătarului șef”, se mai arată în ghidul american.
Lonely Planet este cea mai mare editură de ghiduri de călătorie din lume. Lucrările sale se vând în în mediul on line, dar și în toate librăriile specializate în informații turistice din lume.