* Un proiect româno-german a fost lansat ieri cu scopul de a provoca schimbări de comportament în în rândul populaţiei în ceea ce priveste acțiunile concrete în lupta împotriva schimbărilor climatice
Asociația Environ, în parteneriat cu Institutul Independent pentru Probleme de Mediu din Germania, cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania la București, a lansat proiectul pilot „Creșterea eficienței energetice în unitățile de învățământ”. La început, acesta va cuprinde 4 unități de învățământ, două din București, una din Braşov şi una din Techirghiol. Se urmăreşte astfel ca elevii să fie educați să economisească energie la școală, dar şi să fie activi în acest sens și acasă, în final fiind implicate şi familiile şi comunităţile locale.
În Germania au fost implicate 350 de şcoli într-o astfel de acţiune, totalizând un număr de peste 100.000 de elevi. Obiectivul proiectului este, pe lângă economisirea energiei, provocarea unei schimbări de comportament în rândurile participanților și a membrilor familiilor acestora în ceea ce priveste acțiunile concrete în lupta împotriva schimbărilor climatice. „Acest proiect reuneşte într-un mod exemplar aspecte ecologice, economice și sociale. Oferă de asemenea o privie amănunțită asupra procesului de producere și utilizare a energiei, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere ecologic. Astfel se relevă faptul că ecologia și economia nu se află în contradicție, ci se influețează reciproc într-un mod pozitiv”- a declarat Andrei Orban, preşedinte Asociaţiei Environ.
Practic, elevii vor elabora proiecte, vor face măsurători, evaluări şi vor comunica rezultatele obţinute atât celor de vârsta lor, cât și adulților. Vor fi abordate teme şi domenii diferite, în principal despre energie, dar şi teme legate de justiţia internaţioanlă (în domeniul climei), sustenabilitate şi orientare spre viitor. Trainerii vor fi pregătiți în cursul lunii noiembrie în Germania, iar în luna decembrie, odată cu traducerea materialelor didactice va demara implementarea efectivă a acestui proiect. Prezentarea rezultatelor va fi făcută în luna aprilie 2016.
În 2100, emisii de gaze mai mici decât în 1990
Uniunea Europeană şi-a stabilit obiectivele pe care le va susține la Conferința internațională asupra schimbărilor climatice (COP21), organizată sub egida ONU, la Paris, între 30 noiembrie și 11 decembrie. Astfel, cele 28 de State Membre au stabilit să pledeze pentru ca emisiile de gaze cu efect de seră să fie diminuate la nivel global cu 40 % până în 2030, cu 50 % până în 2050, și să fie „apropiate de zero sau chiar mai mici” în 2100 față de anul 1990, astfel încât creșterea temperaturii medii globale să nu depășească 2 grade Celsius în anul 2100 față de perioada preindustrială. În acest context se desfăşoară şi proiectul Pilot „Creșterea eficienței energetice în unitățile de învățământ”, după ce la inițiativa Ambasadei Republicii Federale Germane s-a desfășurat, în 2014, primul proiect comun germano – roman „Redu amprenta de carbon – Decalogul luptei împotriva schimbărilor climatice”.