Sindicatele feroviare din complexul CFR Braşov pregătesc o acțiune de protest față de condițiile în care se află sistemul feroviar din România. Aceasta va avea loc joi, în fața sediului Regionalei CF Brașov și a Prefecturii.
Ceferiștii vor protesta, astfel, față de lipsa contractelor colective de muncă la societățile din sistemul feroviar, precum și față de neasigurarea unei finanțări corespunzătoare a sistemului feroviar și lipsa cadrului legal necesar dezvoltării acestui mijloc de transport. „Atragem atenția asupra finanțării discriminatorii a transportului feroviar față de transportul rutier prin faptul că în prețul motorinei utilizată la calea ferată se regăsește atât acciza de 7 eurocenți, cât și taxa de drum, taxe din care se finanțează infrastructura de transport rutieră. Considerăm normal ca aceste taxe să se întoarcă către calea ferată pentru întreținerea, repararea și modernizarea infrastructurii de transport feroviar”, arată liderii sindicali ai ceferiștilor într-un comunicat.
Fără echipament de protecție
De asemenea, ceferiștii brașoveni se plâng și de condițiile grele de muncă și de lipsa echipamentului de muncă și a celui de protecție. „Pe lângă responsabilitățile specifice funcției, lucrătorii feroviari sunt expuși în permanență unor riscuri mortale, în desfășurarea atribuțiilor de serviciu. Aceștia fac tot ce pot în condițiile în care se gospodăresc în regie proprie, cumpărându-și scaune, linoleum, perdele, zugrăvindu-și spațiile de la locul de muncă, intervin la deranjamente cu mașinile proprii, cu scule cumpărate din puținul salariu reprezentând de fapt contravaloarea muncii lor ce ar trebui destinată exclusiv întreținerii familiei, lucrând în condiții extreme la temperaturi foarte ridicate vara și scăzute iarna, pe un teren accidentat fără alte căi de acces. Condițiile de muncă (:::) sunt la nivelul unei țări din Africa, nu la nivelul unei țări europene în anul 2015: fără apă, fără toalete, cu spații nezugrăvite, fără încălzire, multe cu usi si ferestre clasice de lemn sau metal care nu etanseaza, fără asigurarea unui minim decent si necesar pentru menținerea unei stări de sănătate care să permită lucrătorului feroviar atingerea pragului de pensie de 65 de ani”.
Angajații din sistem susțin, de asemenea, că echipamentul individual de protecție se cumpără „în cantități insuficiente, la această dată existând mari restanțe la acordare conform normativului”.
Ministerul plătește 150 de lei eșțalonat în trei ani
Ceferiștii brașoveni sunt nemulțumiți și de modul în care se aplică Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 1067/2015 privind stabilirea procedurii de efectuare a plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, stabilite în favoarea personalului Ministerului Transporturilor şi al unităţilor ce funcţionează în subordinea sa, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015
Pe 8 octombrie, Ministerul Transporturilor a emis ordinul 1067/2015 privind stabilirea procedurii de efectuare a plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială. „Atragem atenţia asupra faptului că personalul încadrat în societățile feroviare nu este salarizat din fonduri primite de la bugetul statului, ci din încasările societăților, funcțiile feroviare nefiind cuprinse în legea salarizării unice a bugetarilor. Mai mult, sumele restante/salariat, cu mici excepții, au o valoare relativ mică (între 150 lei și 3.000 lei), astfel încât se poate ajunge în situația absurdă ca unui salariat să îi fie eșalonată la plată suma de 150 lei pe 5 ani”.
Ceferiștii sunt decișI să continue acțiunile de protest șI să treacă chiar la grevă generală „în cazul în care Statul Român prin Guvernul României nu îşi va asuma rolul de patron, atât prin alocarea resurselor necesare întreținerii infrastructurii feroviare, cât și prin asigurarea unei salarizări corespunzătoare raportate la responsabilitățile și pregătirea necesară pentru a fi lucrător la calea ferată”.