A doua ediție a ALT Festival, primul festival de tehnologie din România, a avut loc la Brașov în perioada 19 – 24 octombrie.
Scopul ALT Festival este de a contribui în mod direct la popularizarea tehnologiei ca stil de viață în rândul comunității. Într-o notă mult mai specifică, proiectul aduce cele mai noi tehnologii software și hardware românești la Brașov și strânge în același loc persoane cu abilități tehnice complementare – de la arhitecți la creativi, de la ingineri la antreprenori, de la designeri la gameri.
După sase zile intense de evenimente mai mari sau mai mici ca amploare, ALT Festival scoate la suprafata cateva concluzii interesante nu doar despre organizarea unui astfel de demers, ci si despre linii directoare pentru editiile care vor urma.
Festivalul a reușit să atragă un public extrem de eterogen, dar care au ca punct comun pasiunea pentru tehnologie și puterea ei de a schimba în mai bine viețile oamenilor. De la liceeni la antreprenori întârziați, festivalul a oferit plus valoare pentru fiecare categorie în parte. De asemenea, festivalul consolidează ecosistemul de IT local și își continuă efortul de a identifica idei de startup-uri cu potențial. În acest sens, festivalul de la Brașov atât potențiali investitori, cât și experți în zona de finanțare.
ALT Festival reunește tematici prea puțin discutate la nivelul întregii țări și le supune dezbaterii cu scopul de a ajuta la promovarea lor. Gaming-ul, clusterele, politicile de inovare în design, produsele tehnologice sunt doar câteva dintre subiectele abordate în acest an.
Cu o astfel de plajă largă de arii de interes, ALT Festival are șanse mari să devină unul dintre cele mai mari festivaluri tehnologice la nivel european și să faciliteze accesul publicului din România nu doar la vorbitori de talie mondiala, ci și la cele mai noi tehnologii disponibile pe piață.
„Dorința Clusterului pe care îl reprezint este de a ambala ALT Festival într-o experiență cu adevărat memorabilă, iar asta înseamnă un efort pe toate planurile – economic, social, organizatoric. Până la urmă, tehnologia trebuie privită mai degrabă ca un instrument pe care îl putem modela în vederea construirii de produse și servicii competitive și mai puțin ca pe ceva abstract, pe care doar inginerii și programatorii sunt capabili să înțeleagă. De asta și efortul constant de a populariza și poziționa tehnologia ca pe o șansă generoasă de inovare și evoluție”, a declarat Ionuț Țața, președintele Clusterului ALT Brasov.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Start pentru inovare si tehnologie”, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, iar accesul la activitățile din cadrul festivalului este gratuit pentru toti participanții.
ALT Brasov a fost înființat în anul 2013 și contribuie la dezvoltarea, promovarea și sprijinirea industriilor inovatoare din zona centrală a României. Inițiativele ALT Brașov vor oferi dezvoltare economică și valoare adăugată comunităților din Brașov și Regiunea Centru prin susținerea inițiativelor antreprenoriale, atragerea de investiții, încurajarea inovației și conectarea acestora la piața globală.