Stiri Brasov, Turism

Râșnovul atrage pe zi ce trece tot mai mulți turiști. Până la finele anului, centrul orașului va fi traversat de un tunel rutier, unde va exista și o parcare modernă

Cetatea-RasnovPe lângă Cetate, de la începutul lunii iulie şi liftul cu cremalieră a devenit o atracţie pentru Râșnov, în special în zilele de weekend când funcționează la capacitate maximă. Cetatea a fost vizitată în perioada 1 ianuarie – 22 august 2015 de 291.828 de turişti, anul trecut, în aceeași perioadă fiind doar 198.269 de turiști. Autorităţile locale anticipează că fluxul de turişti va fi la fel de mare în continuare, astfel că până la finele acestui an, numărul celor care vor vizita Cetatea va trece de 300.000. „În 2014, în perioada septembrie-decembrie. au mai fost 45.000 de turiști, iar anul acesta ne așteptăm la un număr total de 340.000 de vizitatori au stațiunii. Acum încep să se vadă rezultatele implicării noastre în dezvoltarea unor evenimente culturale sau sportive importante, dar și în dezvoltarea infrastructurii, fie că vorbim de cea sportive, fie că ne referim la cea turistică”, a punctat primarul Râşnovului Adrian Veştea.
În ceea ce privește liftul, vârful de călători a fost la o săptămână după inaugurarea instalaţiei, respectiv pe 12 iulie, când numărul celor care au urcat cu liftul cu cremalieră a depăşit capacitatea de transport estimată pentru o zi, de 648 de persoane, ajungându-se la 748 de pasageri. În total, de la deschiderea instalaţiei (4 iulie), şi până zilele trecute au fost înregistrate 18.000 de treceri pe la turnicheţii instalaţiei de transport.

„În medie în fiecare zi au fost peste 260 de călători, cei mai puţini în cursul săptămânii, când minimul de turişti care au călătorit cu liftul a fost de 100, iar în zilele de weekend am avut câte 400 – 500 de persoane. Este o medie bună în condiţiile în care accesul în zona centrală este mai dificil atâta timp cât sunt în derularea lucrările la centru istoric”, a precizat primarul Râşnovului, Adrian Veştea. Ţinând cont că nu duce lipsă de călători, instalaţia îşi acoperă costurile de exploatare, dar şi salariile pentru cele 19 persoane care o operează şi întreţin. Tariful de acces la Cetate cu liftul este de 12 lei pentru adulţi şi 6 lei pentru copii şi se estimează că traficul va creşte odată cu finalizarea şantierului din centrul istoric. Totodată, și parcul cu dinozauri, care și-a deschis porțile din data de 12 iunie a atras până în prezent 190.000 de turiști, iar odată cu deschiderea cinematografului 9D, numărul acestora este în creștere. Practic atracțiile Râșnovului au adus în oraș aproape 500.000 de turiști, până la începutul acestei săptămâni.

Un proiect de anvergură care devine realitate

Dacă anul acesta au fost inaugurate două proiecte importante pentru turismul râșnovean, un alt obiectiv important pentru imaginea orașului care este în curs de amenajare, centrul istoric, va fi definitivat până la finele acestui an. Aspectul zonei se schimbă de la o zi la alta, iar tunelul rutier şi parcarea subterană încep să se contureze. Până săptămâna aceasta, s-a atins gradul de execuţie de 65%, trecându-se la amenajările interioare ale parcării, respectiv la compartimentarea spaţiilor. Totodată, se lucrează la turnarea plăcii de beton peste parcare şi tunel, care a fost realizată în procent de peste 50%, conturându-se practic suprafaţa pietonală. În plafonul de beton care va acoperi amenajările subterane se vor băga aproximativ 7.000 de metri cubi de beton, adică mai bine de 1.500 de autobetoniere. „În momentul în care se realizează acoperirea, mai rămâne de realizat doar partea pietonală, la care se va putea lucra indiferent de vreme, astfel că sperăm ca din luna decembrie și Centrul Istoric să devină o atracție a Râșnovului”, a precizat Adrian Veștea. lucrari centru istoric  (1)

O provocare căreia Râșnovul îi va face față cu brio

Anul trecut, exact pe vremea aceasta, existau destui care se îndoiau că Râşnovul va face faţă unei astfel de provocări: construirea în numai 11 luni a unui tunel rutier şi a unei parcări subterane sub centrul oraşului. Deşi contractul de execuţie a fost semnat în mai 2014, iar amplasamentul de şantier predat constructorului pe 13 iunie 2014, un an întreg a fost pierdut din cauza firmei din Spania care câştigase licitaţia, dar care până în septembrie nu adusese nici măcar un buldozer pe şantier. Exista astfel premisa ca banii UE, peste 4 milioane de euro nerambursabili, să fie pierduţi, având în vedere că întreaga investiţie trebuia finalizată şi predată la cheie cel târziu în data de 31 decembrie 2015. Primăria a decis, în septembrie 2014, anularea contractului cu spaniolii de la Emyplan SL şi reluarea procedurilor de licitaţie, cu acordul ADR, respectiv al Ministerului Dezvoltării. Procedurile de recontractare au durat aproape 4 luni, noul contract fiind semnat în prima lună a anului. Reluate – sau mai corect spus începute – pe 23 ianuarie 2015, lucrările la centrul istoric avansează conform graficului cu noii antreprenori, compania austriacă Bilfinger Baugesellschaft mbH în asociere cu firma braşoveană Scorillo Intercom SRL. Fiind vorba de o structură subterană, lucrările de stabilizare au fost de o complexitate ridicată, întreg perimetrul fiind asigurat cu infiltrări de betonită, „pereţi mulaţi” turnaţi până la o adâncime de 7 – 13 metri.

Toate străzile din Centru, refăcute

Primăria vrea ca Râşnovul să aibă un centru care să facă cu adevărat cinste oraşului, astfel că, pe lângă reabilitarea străzii Republicii – care este inclusă în proiectul finanţat de Uniunea Europeană ce vizează transformarea Pieţei Unirii în pietonal –, după jumătatea lunii august, a fost deschis un nou şantier ce vizează modernizarea completă a străzilor Florilor, Mihai Viteazu şi Ion Creangă. Strada Republicii a început să-și recapete farmecul medieval, fiind pavată cu piatră cubică pe o suprafață de 750 de metri pătrați.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: Râșnovul atrage pe zi ce trece tot mai mulți turiști. Până la finele anului, centrul orașului va fi traversat de un tunel rutier, unde va exista și o parcare modernă | Rasnoveanul.net

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*