Poliția Locală Brașov a pus la punct o bază de date cu oamenii fără adăpost, cerșetorii și infractorii care își fac veacul pe străzile din municipiu. Nicolae Aldea, directorul executiv al Poliției Locale Brașov, a precizat că Acest registru conține o evidență amănunțită a activității acestor persoane, identificarea lor și zona unde au fost depistate. Aproximativ 70 de persoane sunt în vizorul agenților locali. „Din punctul acesta de vedere, avem inclusiv o hartă contravențională. Spre exemplu, noi știm că în ultimele trei luni, X își desfășoară activitatea în zona Centrului Istoric; alt personaj fără adăpost și-a schimbat zona de acțiune și îl putem regăsi în zona Hărmanului sau Triaj”, a spus Nicolae Aldea.
De asemenea, în ultimele săptămâni, agenții de intervenție au desfășurat cu prioritate, acţiuni de depistare, monitorizare, introducere în baza de date în vederea actualizării acesteia şi luarea măsurilor legale în cazul persoanelor care apelează la mila publică sau vagabondează pe străzile oraşului. Au fost și brașoveni care s-au plâns de disconfortul creat de acești oameni care, în general, sunt consumatori de băuturi alcoolice sau alte substanțe psihotrope în spațiul public, folosesc cuvinte jignitoare sau vulgare la adresa trecătorilor și au un comportament antisocial. Poliția Locală Brașov îi avertizează pe locuitorii municipiului că mulți dintre acești oameni au antecedente penale și se pretează la săvârșirea de fapte fie contravenționale, fie infracționale. Acesta este motivul principal pentru care baza de date trebuie actualizată periodic în vederea deținerii unei cât mai bune evidențe a elementelor de natură să tulbure liniștea și ordinea publică în municipiu.
„Salariul” unui cerșetor, peste 100 de lei pe zi
Totodată, polițiștii locali avertizează asupra faptului că dacă pe timp de vară aceste persoane preferă să acționeze în zonele turistice, în momentul în care afluxul de turiști scade, ele se reprofilează și se duc pe sectoarele unde au posibilitatea să fure din auto, din pivnițe și beciuri ori de pe domeniul public. Nu în ultimul rând, oamenii legii le reamintesc brașovenilor că nu este o soluţie să le oferim bani cerşetorilor, menţinându-i astfel în stradă. În conformitate cu informațiile oferite de Poliția Locală, cerșetorii care acționează în zonele intens circulate ajung să încaseaze sume care i-ar face invidioși pe mulți dintre cei care au un serviciu: câștigă zilnic, în medie, peste 100 de lei. Pe de altă parte, intersecțiile reprezintă un punct de atracție pentru cerșetorii infractori. De aceea, polițiștii locali au câteva sfaturi pentru șoferii care așteaptă la semafoare. Florin Plopeanu șeful Serviciului de Ordine și Liniște Publică, îi sfătuiește pe brașoveni ca atunci când au geamul deschis, iar ușile la autovehiculului nu sunt blocate, să nu lase bunuri de valoare la vedere, care sunt tentante, mai ales în intervalele orare când traficul este intens și stați mai mult timp în intersecții.
Apel la spirit civic
„Experiența ne-a arătat că, de cele mai multe ori, când s-a furat un telefon de pe banchetă, cel păgubit nu îl urmărește pe infractor, întrucât evită să își lase mașina în intersecție și să fugă după făptaș”, a precizat Plopeanu. „În principal, în aceste cazuri aș fi foarte bucuros dacă cetățenii ar anunța orice element de ordine publică (ne referim aici la Poliție Locală, Poliție Națională sau Jandarmerie) – la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 sau pe numărul scurt al Poliției Locale Brașov: 0268.954. Este foarte bine ca noi să colaborăm cu cetățeanul și din acest punct de vedere, mai ales că asigurăm confidențialitatea datelor de identificare a celui care sună să reclame o faptă antisocială. Sunt multe lucruri pe care brașovenii ar putea să le facă, însă este suficient și dacă fac doar atât, ca și activitate civică”, a conchis șeful Poliției Locale Brașov.
2 comentarii
Politia locala Brasov?
Am sunat de cateva ori si de fiecare data, dupa ce spuneam care e problema, dispecerul spunea ca un robot: „Sa vedem ce putem face. Nu avem destui angajati”.
Iar o data, dupa ce mi-a spus asta (cand am cerut sa trimita pe cineva in parcul central) am gasit eu, surprinzator, tot in parc, 2 angajati politia locala, in uniforma, care cochetau cu niste domnisoare…
Deci am ramas cu un gust atat de amar cand aud de politia locala Brasov…
batuti frate ca pe coasa,eu unul sunt satul sa mi se tot cace si sa se pise in curte.