Un draft al noii legi a salarizării bugetarilor a fost făcut public recent de către Ziarul Financiar. În prezent, în sectorul bugetar lucrează circa 1,2 milioane de angajaţi (26% din efectivul total al salariaţilor din economie), iar salariile lor „consumă“ anual circa 50 de miliarde de lei din bugetul statului. Potrivit noului proiect de lege, preşedintele ţării şi premierul vor primi câte o indemnizaţie salarială brută în cuantum de peste 21.500 de lei brut pe lună. Un ministru va primi circa 19.000 de lei brut pe lună, în timp ce un senator sau un deputat va fi plătit, în medie, cu câte o indemnizaţie de sub 15.000 de lei brut pe lună.
În conformitate cu valorile salariilor de bază lunare din fiecare structură/autoritate publică în parte prezentate în acest proiect de lege, salariile celor care conduc administrația publică a județului ar urma să crească considerabil. „Bună Ziua Brașov” vă prezintă în continuare o comparație între actualele salarii brute pe care le încasează șefii administrației locale și județene și cele pe care le-ar putea încasa, dacă se vor aplica prevederile din această propunere de act normativ.
Președintele CJ, cel mai bine plătit
Astfel, salariul președintelui Consiliului Județean ar putea ajunge la suma de 14.680 de lei, față de 6.612 lei cât este în prezent, iar vicepreședinții forului județean ar încasa 10.777, față de 5.941 de lei. Primarul municipiului Brașov, care este reședință de județ, ar urma să aibă un salariu de 12.059 de lei (ținând cont că este un municipiu cu peste 150.000 de locuitori), de la puțin peste 6.000 de lei cât are pe statul de plată în prezent, iar viceprimarii ar urma să încaseze lunar câte 9.631 de lei (față de aproximativ 5.000 de lei cât este salariul lor în prezent). Primarii din celelalte municipii ale județului, ar putea avea o leafă cuprinsă între 9.905 lei și 10.478 de lei (în funcție de categoria în care este înscris municipiul, față de o leafă de 5.092 – 5.491 de lei, cât este în prezent), iar viceprimarii, de la 7.692 la 7.911 de lei (față de o medie salarială de 4.500 de lei, în prezent). În cazul orașelor, care sunt împărțite în trei categorii în funcție de importanța și numărul de locuitori, salariul pentru un edil șef va porni de la 8.607 lei și va ajunge la 9.631 de lei. La ora actuală, salariul unui primar de oraș variază între 4.462 de lei și 4.756 de lei brut. Și salariile viceprimarilor de oraș vor fi destul de bune în conformitate cu noua lege a salarizării bugetarilor și ar urma să fie cuprinse între 6.684 de lei și 7.479 de lei, de la 3.900 – 4.000 de lei, cât sunt la ora actuală.
Salarii bune la țară
Dacă salariul unui primar de comună variază în acest moment între 3.300 de lei și 3.600 de lei, în funcție de categoria în care este încadrată aceasta, noile prevederi legislative le dublează prevăd creșteri considerabile pentru aceștia. Astfel, cel mai mic salariul de primar de la țară ar urma să ajungă la 6.874 de lei (pentru comunele care au sub 3.000 de locuitori, cum ar fi de exemplu Drăgușul sau Șinca Nouă) și ar ajunge la 8.607 lei, pentru comunele cu peste 7.000 de locuitori (cum ar fi în cazul comunei Tărlungeni).
Abia în 4 ani se va atinge plafonul final
În schimb, ca de altfel și până acum, în conformitate cu proiectul noii legi a salarizării bugetarilor, cele mai mari salarii le vor încasa tot angajaţii din aviaţie, din Curtea de Conturi, de la Consiliul Concurenţei sau de la Agenţia Naţională de Integritate, în timp ce salariaţii din sănătate şi din educaţie vor avea, ca şi până acum, printre cele mai scăzute niveluri salariale de bază. Deşi iniţial oficialii din guvern discutau despre aplicarea noii legi într-o perioadă de până la doi ani, Liviu Dragnea, liderul interimar al PSD, a declarat recent că noua lege presupune creşteri salariale în etape, iar în 3-4 ani se va atinge plafonul final.