Noul an școlar va începe fără apă caldă la robinetele din 12 clădiri în care funcționează unități de învățământ și sunt racordate exclusiv la sistemul centralizat de termoficare. Ținând cont că Tetkron a oprit de la finele lui august apa caldă în mai bine de jumătate de oraș, și copii care învață în aceste unități se vor spăla doar cu apă rece și se vor ruga să nu vină frigul prea repede, fiindcă în condițiile în care Tetkron nu primește agent termic, există riscul să dârdâie în sălile de clasă.
Între acestea se numără și patru grădinițe, respectiv Grădinița nr. 11, de pe strada Tudor Vladimirescu, grădinițele 12 și 15 de pe strada Hărmanului, dar și Grădinița cu program normal Aprily Lajos de pe strada Uranus. La aceste grădinițe sunt înscriși, în total, 670 de preșcolari, iar cei mai mulți, 270, sunt la unitatea de pe strada Tudor Vladimirescu, iar activitatea în acestea a demarat de la 1 septembrie, astfel că prichindeii sunt nevoiți să se spele pe mânuțe doar cu apă rece.
Peste 4.000 de elevi și preșcolari afectați
Dacă Tetkron nu va ajunge la o înțelegere cu producătorul de energie termică, firma privată Bpeco, și aceasta cu furnizorul de gaz GDF Suez, în privința reeșalonării datoriilor Tetkron, nici elevii de la cinci școli gimnaziale și trei licee nu vor avea apă caldă la robinete în noul an școlar. Pe lista unităților de învățământ afectate sunt Școala Gimnazială nr. 3 de pe strada Venus, Școala 9 corp C de pe strada Prunului, Școala 11 corp C de pe strada Bogdan Alexandru, Școala 13 de pe strada Olteț, Școala 25 și Liceul de Arte Plastice din Răcădău, Liceul cu Program Sportiv (clasele I – VIII) de pe strada Cocorului și Grupul Școlar Silvic, de pe strada Minerva. Astfel, numărul total al elevilor și preșcolarilor care sunt afectați de „criza apei calde” este de 4.091 de elevi.
19 unități au soluții alternative
Din cele 85 clădiri din municipiu în care funcționează unități de învățământ (45 de grădiniţe, 18 şcoli şi 22 de licee), 19 corpuri de clădire (9 grădiniţe, 7 şcoli şi 3 licee) au și centrale termice proprii, pe lângă racordul la sistemul centralizat, iar acestea au fost sau vor fi puse în funcțiune pentru a produce apă caldă, dar și căldură, dacă este necesar. Doar centrala de la Grădinița nr. 33 necesită unele reparații pentru a putea funcționa. Acestor unități li se adaugă și Grădinița nr. 32, care este racordată la Tetkron, dar are și sobe de teracotă, dar și Colegiul National Grigore Moisil, care are atât centrală termică, cât și sobe, ca soluții alternative. De asemenea, alte 57 de corpuri de clădire ale unor unități de învățământ au exclusiv centrale proprii (29 de grădiniţe, 11 şcoli şi 17 licee), iar Grădinița nr. 4 are doar sobe, astfel că acestea nu sunt afectate de problemele pe care le are furnizorul de energie termică brașovean.
Se caută o soluție de avarie până nu vine iarna
Marea problemă este dacă vor scădea brusc temperaturile exterioare și va fi nevoie de pornirea încălzirii. „Suntem în discuţii cu GDF Suez şi sperăm să rezolvăm situaţia. Problema reală este încălzirea la instituţiile de învăţământ, iar până la începerea sezonului rece trebuie să găsim o soluţie”, a precizat viceprimarul Brașovului, Ciprian Bucur. De asemenea, de „criza apei calde” sunt afectate și 8.000 de apartamente din oraș. Pentru a debloca situația, la finele săptămânii trecute, o comisie de negociere din partea municipalității a purtat o serie de discuții cu oficialii Bepco în vederea reeșalonării datoriilor la plata agentului termic. Reprezentanții Tetkron au propus un plan de reeșalonare a datoriei, care ajunge la suma de 12 milioane de lei, în două etape: prima ar presupune plata, până la finele acestei săptămâni a sumei de aproximativ 1,4 milioane de lei, iar în a doua etapă, care, cel mai probabil va fi în luna octombrie, să fie stinsă datoria care ajunge la 12 milioane de lei. Chiar dacă Bepco acceptă variantă, și furnizorul de gaz GDF Suez trebuie să își dea girul pe ea, ținând cont că, la rândul său, are de recuperat bani de la producătorul privat.