* Angajaţii de la Muzeul Casa Mureşenilor, Centrul Cultural Reduta şi Muzeul de Artă Braşov au realizat un mic protest în faţa Consiliului Judeţean, cerând mărirea salariilor conform OUG 27/2015, fapt care în cazul altor instituţii a fost deja implementat
După ce şi-au anunţat încă de săptămâna trecută nemulţumirea legată de nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au fost majorate cu un procent de până la 12%, conform OUG 27/2015, angajaţii Muzeului Casa Mureşenilor, Centrului Cultural Reduta şi Muzeului de Artă Braşov au trecut la fapte. Aceştia s-au deplasat ieri în faţa sediului Consiliului Judeţean Braşov, unde au afişat mesaje precum „Discriminare, discriminare, discriminare”, „Muncă egală=plată egală” sau „Nimeni nu e mai presus de lege”.
Problema pe care o acuză aproape 100 de angajaţi ai celor trei instituţii culturale braşovene şi-a consumat primul episod de acum cinci ani, atunci când salariile bugetarilor au fost „tăiate”, iar apoi, prin legea 284/2010 a salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice s-au fixat cadrele legale în care se puteau plăti bugetarii din România. Iar dacă salariile pentru personalul din educaţie şi din sănătate au fost mărite etapizat, în iunie 2015 a venit rândul angajaţilor din instituţiile administraţiei publice, conform OUG 27/2015.
În şedinţele de Consiliu Judeţean Braşov din lunile iulie şi august s-au aprobat respectivele măriri pentru aparatul propriu al instituţiei ordonator principal de credite, dar şi pentru câteva din instituţiile subordonate acesteia – Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, Muzeul de Etnografie Braşov, Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov. Toate celelalte solicitări, venite din partea restului instituţiilor publice subordonate Consiliului Judeţean Braşov, au fost respinse. „Dorim să atragem atenţia asupra problemei cu care se confruntă la acest moment cele trei instituţii şi anume faptul că implementarea ordonanţei 27/2015, care prevede creşterea salariilor cu un procent de până la 12% a fost aplicată în mod diferit. Angajaţii celor trei instituţii nu beneficiază de niciun fel de creştere şi ridicăm întrebarea autorităţilor locale şi celor naţionale cum e posibil ca aplicarea aceleiaşi legi să producă efecte diferite? Constituţia României spune că nimeni nu este mai presus de lege, iar aceasta se aplică unitar tuturor cetăţenilor, ori noi vorbim de câteva zeci, aproape o sută de oameni care sunt discriminaţi. Am făcut o solicitare la Consiliul Judeţean, care ne-a fost respinsă. A fost invocat temeiul legal care spune că se fac măriri dacă există economii la bugetul de salarii. Nu e posibil atâta timp cât respectivul buget este oricum subdimensionat ” , a declarat dr. Valer Rus, manager al Muzeului „Casa Mureşenilor”.
„Undeva există o problemă”
Managerii celor trei instituţii solicită convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean Braşov, „cu un singur punct pe ordinea de zi, menit să ducă la respectarea democraţiei şi a legii”. În caz contrar, angajaţii cărora nu li s-a aprobat solicitarea creşterii salariilor, se vor declara oficial persecutaţi şi discriminaţi, motiv pentru care solicită autosesizarea instituţiilor publice abilitate.
Este vorba de o atitudine a managerilor şi a şefilor de servicii din cadrul celor trei instituţii şi o responsabilitate a acestora faţă de angajaţi. Legea trebuie aplicată în mod egal, tuturor. Personal, nu înghit această gogomănie cu economia la bugetul de salarii. Undeva există o problemă, iar dacă legea a plecat neacoperită din Parlament, ar fi trebuit să se găsească o soluţie la nivelul ordonatorului de credite. Deocamdată este vorba doar de o atitudine a conducerilor, angajaţii încep să ni se alăture, nu ne place să ieşim cu pancarte în stradă. Poate problema noastră va fi înţeleasă, mai ales în contextul candidaturii Braşovului la titlul de capitală europeană culturală pentru anul 2021”, a spus şi Marius Cisar, director al Centrului Cultural Reduta, completat de omologul său de la Muzeul de Artă, Arpad Bartha: „Muzeul de Artă nu a primit nici măcar bugetul întreg de salarii pentr anul în curs, nu ştiu de unde s-ar fi putut face economie la salarii. E greu să faci economie când ai 20 de angajaţi, faţă de alte instituţii care au 100”.
Claudiu Coman: este o falsă problemă
Președintele interimar al Consiliului Județean Brașov, Claudiu Coman, ne-a declarat că solicitările angajaților celor trei instituții de cultură reprezintă „o falsă problemă”. „Celelalte instituții de cultură au reușit să își majoreze salariile prin faptul că și-au păstrat fondul de salarii de anul trecut, dar și-au redus numărul de angajați. Problema lor se poate rezolva la fel ca și la direcția socială, prin modificarea legii salarizării de către Guvern. Din păcate, ei au făcut protest fără a veni să discute cu mine. Nu la toate instituțiile salariile au fost majorate cu 12%, la Biblioteca Județeană, de exemplu, au crescut cu doar 9%”, a spus Coman.