*BNS a solicitat CES să facă demersuri pentru eliminarea unor articole legislative care încalcă grav Constituția României
Blocul Național Sindical a solicitat la finele săptămânii trecute Consiliului Economic și Social, în urma protestului de la compania IAR Ghimbav, demararea eforturilor necesare pentru modificarea actelor normative care blochează posibilitatea negocierii contractului colectiv de muncă în societățile din domeniul apărării și securității la care statul este acționar majoritar.
Potrivit solicitării, o serie de articole din Legea Bugetului de Stat, Ordonanța de Guvern privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, precum și din Legea privind Codul Dialogului Social încalcă mai multe articole ale Constituției României privind dreptul la negocieri colective în materie de muncă, dreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale și sociale etc.
În adresa prin care se solicită intervenția CES se arată că în ultima vreme au apărut tensiuni sociale în companiile din domeniul industriei de apărare, acestea culminând pe 3 septembrie, cînd 180 de angajați ai companiei IAR Ghimbav, mai mult de jumătate din colectiv, au refuzat să intre în fabrică și au protestat timp de două ore față de încălcarea drepturilor la negocierea colectivă a contractului de muncă. „Salariaților IAR SA, reprezentați de Sindicatul ICA, care au dreptul la negocieri colective conform Constituției României dar si a actelor și tratatelor internaționale, la care România este parte, le-a fost restricționat în mod evident dreptul de a negocia și, echivalent, dreptul la acțiuni colective, cu privire la cel mai important obiect al negocierii colective, respectiv salariul”, se mai aratî ân adresa citată. „În cazul IAR SA nu numai că nu se poate negocia o creștere salarială mai mare decât indicele mediu de creștere a prețurilor, dar se poate ajunge inclusiv la imposibilitatea onorării unor contracte datorită unor limitări legislative care, în opinia noastră încalcă cadrul constituțional”, explică BNS.
Compania IAR Ghimbav a încheiat anul 2014 cu afaceri de 101,68 milioane de lei (23,1 milioane de euro), cu peste 50% față de valoarea de 60,7 milioane de lei pe care și-o bugetase la începutul anului trecut. Față de 2013, cifra de afaceri a urcat de aproape trei ori, de la 35,39 milioane de lei, în timp ce profitul net al societății a crescut de circa 3,5 ori, de la 1,66 milioane de lei la 5,71 milioane de lei.
Întreaga cifră de afaceri realizată de compania brașoveană anul trecut a fost realizată din vânzarea de piese de schimb și servicii pentru elicoptere, 93% dina ceasta fiind realizată pe piața internă. Elicopterele MapN, MAI și SRI au avut anul trecut nevoie de piese de la IAR în valoare de 76,70 milioane de lei, se arată în raportul administratorilor companiei.