*180 de angajați ai companiei au protestat, ieri, pentru că salariile nu pot fi majorate decât cu rata inflației, deși comenzile sunt într-o continuă creștere
Aproximativ 180 de salariați ai companiei IAR SA Ghimbav au protestat spontan ieri, între orele 7.15-9.00, în fața porții de intrare în societate. Conflictul spontan a izbucnit pe fondul prevederilor legale care încalcă dreptul salariaților IAR SA la negocierea colectivă.
Salariații sunt nemulțumiți că un articol din Legea Bugetului prevede limitarea creșterii salariale (maximum inflația prognozată), se arată într-un comunicat al liderului Sindicatului Liber ICA Ghimbav, Șuba Arpad. „Salariaților IAR SA, reprezentați de Sindicatul ICA, care au dreptul la negocieri colective, conform Constituției României, dar și a actelor tratatelor internaționale la care România este parte, le-a fost restricționat evident dreptul de a negocia și, echivalent, dreptul la acțiuni colective, cu privire la cel mai important obiect al negocierii colective, respectiv salariul. Astfel, Sindicatul ICA nu poate negocia clauze în contractul colectiv cu privire la creșteri salariale decât condiționate conform legislației menționate. Mai mult, în contextul în care propune spre negociere creșteri salariale în afara limitelor impuse prin actele normative, nu poate declanșa conflict de muncă, dat fiind posibilă o interpretare de natură că acest conflict ar contraveni limitării dreptului impus prin art 157 din Legea 62/2011, respectiv s-ar putea interpreta ca pentru rezolvarea revendicărilor angajaților este necesară adoptarea unei legi sau a unui act normativ”, se arată în documentul citat.
IAR SA nu are datorii restante, a obținut profit în anii anteriori și se poate justifica o creștere salarială datorită creșterii productivității muncii, susține Sindicatul ICA. În ultima perioadă, Sindicatul ICA a făcut o serie de intervenții prin Blocul Național Sindical (BNS), la Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei și o adresă către Avocatul Poporului pentru sesizarea Curții Constituționale de la care nu s-a primit nici un răspuns, potrivit comunicatului de presă.
„Aceste proteste este posibil să continue pentru că există o nemulțumire generală. În afară de faptul că toți de la care am cerut ajutor până acum ne dau dreptate, nimeni nu a făcut nimic. Trebuie făcut ceva. Intervenții au fost peste tot, dar deocamdată nimeni nu a făcut nimic, iar salariații așteaptă. Până când, nu știu, Deocamdată, joi a fost un protest spontan în afara porții societății, dar nu știu ce se va întâmpla în zilele următoare dacă nu avem un răspuns de la autorități”, a declarat liderul Sindicatului ICA, Arpad Suba. IAR Ghimbav are în prezent 317 salariațI, numărul fiind același de câțiva ani, având în vedere că legislația în vigoare blochează angajările, asta cu toate că în ultimii doi ani comenzile statului, dar și contractele externe ale companiei, sunt în creștere, motiv pentru care „încărcarea pe angajat este în creștere”.
Compania și-a programat anul acesta venituri de 63,5 milioane de lei (14,3 milioane de euro), deși cifra de afaceri a anului trecut a urcat cu peste 50% după ce rușii au invadat o parte din Ucraina. De asemenea, compania și-a prevăzut un profit net de 2,035 milioane de lei, cu toate că anul 2014 a fost încheiat cu un câștig de peste cinci milioane de lei.
Compania IAR Ghimbav a încheiat anul 2014 cu afaceri de 101,68 milioane de lei (23,1 milioane de euro), cu peste 50% față de valoarea de 60,7 milioane de lei pe care și-o bugetase la începutul anului trecut. Față de 2013, cifra de afaceri a urcat de aproape trei ori, de la 35,39 milioane de lei, în timp ce profitul net al societății a crescut de circa 3,5 ori, de la 1,66 milioane de lei la 5,71 milioane de lei.
Întreaga cifră de afaceri realizată de compania brașoveană anul trecut a fost realizată din vânzarea de piese de schimb și servicii pentru elicoptere, 93% dina ceasta fiind realizată pe piața internă. Elicopterele MapN, MAI și SRI au avut anul trecut nevoie de piese de la IAR în valoare de 76,70 milioane de lei, se arată în raportul administratorilor companiei.
Pentru anul acesta, compania urmăreşte încheierea unui contract de tip „Follow on Suport” cu Ministerul Apărării din Pakistan în vederea susţinerii flotelor de elicoptere IAR/SA 330 Puma, 330 Puma SM şi IAR/SA 316B Alouette III deţinute de această ţară, creşterea volumului de comenzi şi servicii în cadrul Contractului Follow on Support încheiat cu Forţele Aeriene din Liban pentru flota sa de elicoptere 330 Puma SM, precum și să rămână prezentă pe piaţa omanează (Royal Airforce Oman) şi pe cea indoneziană (Indonesian Airforces) pentru susţinerea flotei de elicoptere SA 330 Puma L.