Consiliul Local a decis în septembrie anul trecut să dea în administrarea RIAL două parcele de teren, una în suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, iar alta de aproape 1.966,72 metri pătraţi, pentru amenajarea unor locuinţe sociale în zona Fundătura Hărmanului. Terenurile fuseseră date în administrarea ANL în 2009 pentru construcţia unor blocuri. Edilii braşoveni au luat decizia să rezilieze contractul cu Agenţia de Locuinţe, după ce în ultimii cinci ani proiectele propuse de aceasta nu s-au materializat. RIAL a realizat pentru început un studiu de fezabilitatea în vederea construcției unui bloc de locuințe care să fie destinate închirierii și de care să beneficieze atât tinerii, cât și alte categorii de persoane care nu au o casă. Astfel, costul estimat pentru construcția unui bloc care va avea parter și două etaje în conformitate cu datele din studiul de fezabilitate este de 1,44 milioane de euro (6.427.950 de lei). În ședința de Consiliu Local de la începutul acestei săptămâni au fost aprobați indicatorii tehnico – economici ai investiției. Lucrările de execuție a acestui bloc ar urma să dureze 18 luni, dar, deocamdată, nu există o sursă de finanțare în acest sens, una dintre variantele luate în calcul fiind contractarea unui credit furnizor de către RIAL.
S-a renunțat la blocurile tip vilă
Şi în 2008, Primăria încheiase un parteneriat cu RIAL în vederea construcţiei a 12 blocuri tip vilă, cu câte 32 de apartamente, în zona Fundătura Hărmanului şi Bartolomeu – Stupini. Cum investiţia era destul de costisitoare, autorităţile au abandonat proiectul în contextul în care şi bugetul Braşovului a fost afectat de criza economică. Cele 12 blocuri urmau să aibă mansardă şi câte 37 de parcări subterane şi să fie construite şi administrate tot de către RIAL din fonduri proprii, dar şi din fonduri provenite din bugetul local şi alocate de Ministerul Lucrărilor Publice. Proiectul a fost abandonat, după ce ANL şi-a manifestat intenţia de a construi câteva blocuri la Braşov.
La Primăria Braşov a fost înregistrat un număr destul de mare de cereri pentru obţinerea unei locuinţe sociale, iar edilii braşoveni îşi manifestaseră intenţia de a ridica pe aceste terenuri câteva locuinţe modulare. Locuinţele modulare sunt de fapt containere utilate cu tot ceea ce este necesar pentru un trai decent, iar la exterior au aspectul unor blocuri, ţinând cont că pereţii sunt îmbrăcaţi uniform. În planurile iniţiale era prevăzută, pentru început, construcţia a patru astfel de imobile cu maximum 50 de apartamente, investiţia fiind estimată la 1,8 milioane de euro. De asemenea, Primăria Brașov a mai demarat un proiect ce vizează amenajarea unui nou bloc social în cartierul Uzina 2, în locul actualului Centru pentru Persoane fără Adăpost. Acesta ar urma să fie transformat în bloc de locuințe, iar pe strada Panselelor lângă Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale, într-o fostă clădire a Liceului Astra care se află în proprietatea municipiului Brașov, să fie amenajat un nou adăpost de noapte.