De vinerea trecută, majoritatea abonaților Tetkron, respectiv aproximativ 8.000 de apartamente din zona de Nord a Brașovului, au rămas fără apă caldă la robinete. Oficial, în conformitate cu precizările făcute public de către reprezentanții Tetkron, apa caldă va fi sistată până în data de 15 septembrie, iar închiderea robinetelor a fost necesară pentru „efectuarea reviziilor pentru pregătirea sezonului de iarnă 2015/2016”, dar și „pentru finalizarea reţelei de transport care este în curs de execuţie în cadrul obiectivului «Interconexiune reţea de transport apă fierbinte Zona Nord – tronson II»” și realizarea lucrărilor de interconectare cu instalaţiile existente. În realitate însă, furnizorul privat de energie termică, firma Bepco, a închis robinetul după ce a rămas fără gaz, transmițând Tetkron mai multe somații pentru a-și achita datoriile, ținând cont că valoarea totală a restanțelor Tetkron pentru plata agentului termic este în cuantum de 12 milioane de lei. Comisarii de la Protecția Consumatorului s-au autosesizat în acest caz și vor încerca să dezlege „enigma” sistării furnizării apei calde.
Amenda nu este o soluție
„Este o problemă de interes general pentru brașoveni, astfel că ne-am autosesizat și în prezent suntem într-o fază incipientă a controlului, respectiv am solicitat o serie de documente, iar cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare vom avea și o întrevedere cu oficialii Tetkron. În conformitate cu legea și cu contractele încheiate cu beneficiarii, furnizorul poate sista furnizarea de apă caldă din motive obiective. Reprezentanții Tetkron au motivat faptul că a fost oprită apa caldă pentru a se realiza revizia tehnică și unele lucrări, dar trebuie să vedem dacă acesta este motivul real sau problema este că nu au fost achitate datoriile la producătorul de agent termic. Trebuie să elucidăm mai întâi problema și sper ca săptămâna viitoare să avem niște date preliminare în acest sens”, a explicat Claudiu Susanu, șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Brașov. Acesta a subliniat faptul că interesul este remedierea acestei probleme și nu sancționarea societății Tetkron. „Aplicarea unei amenzi nu va rezolva problema, ci va împovăra și mai mult societatea și practic, în mod indirect banii de amendă vor fi plătiți tot din banii brașovenilor”, a explicat Susanu. Șeful Comisariatului Regional a mai precizat că în ultimii trei ani nu prea au fost reclamații depuse de brașoveni la adresa Tetkron, în schimb Compania Apa deține recordul.
Discount-uri la pierderi în înțelegerea cu Bepco
Până la finele acestei săptămâni, cei trei consilieri mandatați de Adunarea Generală a Acționarilor Tetkron împreună cu conducerea societății urmează să se întâlnească cu reprezentanții Bepco pentru a negocia reeșalonarea datoriilor restante în vederea reluării furnizării de agent termic, dar și încheierea unui nou contract în acest sens. Viceprimarul Ciprian Bucur, care face parte din această comisie, a susținut că negociatorii vor încerca chiar obţinerea unor discount-uri la plata sumelor restante. Totodată, consilierul local Răzvan Popa a precizat că a cerut comisie de negociere să obțină discount-uri de la Bepco și pe partea de pierderi, întrucât firma privată se folosește de rețeaua Tetkron pentru a produce energie electrică, din care câștigă bani. „Am solicitat în mod expres ca unul dintre punctele de negociere să fie reașezarea unui nou act adițional la contract, care să prevadă participarea la pierderi a producătorului de agent termic. Adică, Bepco să susțină prin discount, așa cum a fost anii trecuți (30-40%), pierderile din sistemul de transport și distribuție”, a explicat Răzvan Popa. Aproape jumătate din energia termică care ar trebui să ajungă în casele brașovenilor se pierde pe drum, din cauza rețelei supradimensionate, dar și a vechimii ei. Cel puțin aceasta a fost concluzia specialiștilor de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Energie – Icemenerg din București, care au efectuat anul trecut un bilanţ energetic al sistemului centralizat de termoficare din Brașov. Acest bilanț a avut drept scop principal identificarea exactă a cuantumului pierderilor tehnologice reale de pe reţeaua de alimentare cu energie termică din municipiu.
Gazul așteaptă banii
Totodată, reprezentanții Bepco au subliniat faptul că au toată disponibilitatea de a se întâlni și discuta cu reprezentanții mandatați de către AGA Tetkron, condițiile de reluare a furnizării energiei termice către populația Municipiului Brașov. „BEPCO SRL face toate eforturile pentru ca activitatea de producere a energiei termice în cogenerare să fie reluată, așa cum a procedat pe tot parcursul anului 2015 când a susținut pe cheltuiala proprie tot costul agentului termic livrat către Tetkron. Condițiile de reluare a furnizării energiei termice vor fi cunoscute numai după ce propunerile comisiei de negociere din partea CL vor fi comunicate și agreate împreună cu furnizorul de gaz GDF Suez România. Având în vedere că în 24 august livrarea de gaz către centralele Bepco a fost sistată ca urmare a restanțelor acumulate de Tetkron, condițiile contractuale cu GDF Suez prevăd reluarea furnizării numai ulterior achitării tuturor sumelor datorate și solicitarea de către furnizor a unor garanții pentru plata livrărilor viitoare de gaz”, au precizat oficialii Bepco. Aceștia au mai subliniat faptul că atât Bepco cât și GDF Suez România au transmis adrese către Tetkron și Consiliul Local, solicitând plata rapidă a sumei de 1,6 milioane lei pentru a se evita sistarea furnizării și a se putea eșalona datoria rămasă, „însă aceste demersuri au eșuat în 21 august, data limită la care această sumă minimă trebuia achitată”.
Contradicții pe tema valabilității contractului
Nu în ultimul rând, reprezentanții Bepco îi contrazic pe consilierii locali care au susținut public că înțelegerea dintre Bepco și Tetkron ar fi expirat încă de anul trecut, punctând faptul că contractul de vânzare – cumpărare energie termică dintre cele două societăți este valabil. „Contractul semnat între Bepco si Tetkron valabil în prezent respectă forma și conținutul reglementat de ANRE la data semnării. Singurele elemente negociabile se referă la termenul de plată și cantitățile contractate, prețul energiei termice fiind anual stabilit de ANRE. Actualizările aduse contractului de ANRE prin Ordinul 122/2013 se referă la conținutul informațiilor din anexele tehnice, neafectând fondul contractului. De altfel, Bepco a semnat și trimis către Tetkron noua formă a contractului încă din 24 iulie, exact așa cum a fost aprobată de ANRE, contract care nu este negociabil, ci se respectă de ambele părți semnatare”, au mai susținut cei de la Bepco.
Un comentariu
Cat mai asteptam apa calda?